Adhin: Jaar van de Aap begint goed
31 Jan 2016, 02:32
foto
Vicepresident Aswhin Adhin en de ambassadeur van China Yang Zigang proosten ter gelegenheid van het Chinees Nieuwjaar dat 8 februari aanvangt. Foto SCTV.


Het Chinese Nieuwjaar ‘Jaar van de Aap’ dat op 8 februari start met de eigenschappen slim en intelligent, zijn volgens vicepresident Aswhin Adhin, kwaliteiten die meegenomen moeten worden in de relatie Suriname – China. “Wij zijn slim en intelligent genoeg om de beste oplossingen te bedenken voor de huidige en toekomstige uitdagingen, ter bescherming van onze nationale belangen.” Adhin bracht vrijdagavond namens de regering de gelukwensen voor 2016 over, tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Chinese Ambassade in Paramaribo.

De vicepresident gaf aan dat de regering de intentie heeft om de relatie met China op een hoger niveau te tillen. Alle ondersteuning binnen het raamwerk van de economische technische samenwerking, vanuit de Volksrepubliek China wordt gewaardeerd. Over enkele maanden, op 28 mei herdenken Suriname en China de 40 jarige relatie. “Deze vier decennia hebben onze landen dichter tot elkaar gebracht. Suriname ziet de uitbreiding van de vruchtbare samenwerking met China en voordelen voor de gemeenschap tegemoet.”

De viering van het Chinese Nieuwjaar is voor Adhin dan ook een ideale gelegenheid om het begin te markeren van een nieuwe periode van 40 jaar in de relatie. De vicepresident is ervan overtuigd dat de toekomst veelbelovend eruit ziet. Het is een goed jaar, dat goed is begonnen. Zo haalde hij aan dat Suriname per 1 maart, visa bij aankomst zal verstrekken. Hij verwees in deze naar een persbericht met de officiële bekendmaking inzake visum versoepelingsmaatregelen voor personen vanuit Unasur, CELAC, India, Indonesië en China. “Dit is al een van de prestaties voor dit jaar.”

China economie
Voor de eerste keer heeft ambassadeur Yang Zigang de receptie gehouden in zijn residentie. Hij noemde enkele successen van zijn land in 2015. Met een groeitempo van 6,9% overstijgt de BBP van China de 1 biljoen US$ (10.000.000.000.000). Ondanks de huidige internationale economische omstandigheden, is er sprake van een hoge economische groei ten opzichte van grote economieën en droeg het land in 2015 met meer dan 25% bij aan de wereldwijde economische groei.

De Aziatische Infrastructuurinvesteringsbank is opgericht, visie en actie voor een gezamenlijke ‘Silk Road’ economische belt en 21ste Maritieme Silk Road zijn gelanceerd. En de nationale munt RMB is toegevoegd aan het IMF-mandje van reserve valuta als deel van de speciale IMF-trekkingsrechten. Yang haalde ook aan dat zijn land met RMB 20 miljoen bijdraagt aan het pas opgerichte Zuid-Zuid Fonds voor samenwerking op het gebied van klimaatverandering.

Steun aan Suriname
De diplomaat stond ook even stil bij de samenwerking met Suriname. Zo haalde hij de valutaswap aan, tussen de People's Bank of China en de Centrale Bank van Suriname van één miljard RMB (SRD 520 miljoen), diverse schenkingen en constructiewerkzaamheden. Ter ondersteuning van de menselijke capaciteit hebben 80 Surinamers in 2015 een training op verschillende gebieden gevolgd in China en nu studeren 6 personen daar, met een volledig gesponsorde beurs.

Yang richtte zich ook tot de aanwezige landgenoten. Hij dankte hen voor hun inspanningen die bijdragen aan de relatie China-Suriname. Hij bemoedigde de nieuwe immigranten om zich te integreren en de gesproken talen in Suriname aan te leren. “De Chinese ambassade zal niet aflatende inspanningen leveren om de verantwoordelijkheden voor het welzijn van de Chinese burgers te nemen en hoogwaardige consulaire diensten en hulp aan al de Chinese burgers in Suriname te bieden.”

Op zondag 7 februari houdt de Chinese ambassade samen met de Suriname Chinese Verenigde Association het tweede Chinese Nieuwjaar ‘Temple Fair' op het KKF-terrein.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May