Oppositie overweegt strafrechtelijke klacht DNA-leiding
30 Jan 2016, 00:01
foto
De oppositiefracties Pertjajah Luhur, VHP, NPS en ABOP zullen stappen ondernemen tegen verstrekken van een vals document namens De Nationale Assemblee. (Foto: René Gompers)


De oppositionele partijen Pertjajah Luhur, NPS, ABOP en VHP zullen hun juristen raadplegen om na te gaan of er een strafrechtelijk onderzoek kan worden ingesteld naar een valselijk opgemaakt document van De Nationale Assemblee. Ook een klacht bij de Interparlementaire Unie wordt overwogen. De partijen benadrukten op een vrijdag gehouden persconferentie dat getracht is de rechter te misleiden met een onofficieel document, dat niet een weerspiegeling is van de besluiten die genomen zijn op 23 juli 2015. Toen is niet besloten dat er twee fracties zijn van Pertjajah Luhur. De partijen benadrukken dat de integriteit en geloofwaardigheid van De Nationale Assemblee in het geding zijn. De Assembleevoorzitter spreekt met klem tegen dat het document valselijk is opgemaakt.

VHP-voorzitter Chan Santokhi benadrukte dat er geen eerlijk leiderschap is gedemonstreerd door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Zij had gelijk een onderzoek moeten laten instellen en als er iets fout was dit gewoon publiekelijk recht moeten trekken. De intentie is volgens Santokhi duidelijk om de rechter te beïnvloeden. Santokhi vindt dat de gehele huishoudelijke vergadering met de besluitenlijst moest worden beluisterd. Dan zou duidelijk blijken dat de fractie van Pertjajah Luhur uit drie leden bestaat, zoals dat is doorgegeven op de vergadering. Santokhi voerde aan dat een van de taken van de Assembleevoorzitter is om besluiten die genomen zijn, uit te voeren. Wat gedaan is, is in strijd met het besluit dat genomen is. Er zijn volgens de oppositie veranderingen aangebracht op de website van De Nationale Assemblee over de samenstelling van de fracties, terwijl Assembleeleden ernaar aan het kijken waren.

Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur, merkte op dat hij tijdens de vergadering donderdag, nauwelijks de ruimte kreeg om zich uit te spreken. In het fractieleidersoverleg waren andere afspraken gemaakt, voerde hij aan. Somohardjo blijft erbij dat er een vals stuk is gegeven aan advocaat Nailah van Dijk. Nu wordt de schuld in de schoenen geschoven van de griffie, terwijl het onjuiste document gegeven is aan de advocaat. Somohardjo meent dat hij onterecht zwart wordt gemaakt, terwijl het zijn taak is om dingen die niet correct zijn, aan het licht te brengen.

NPS-voorzitter Gregory Rusland zei dat donderdag een dieptepunt was in De Nationale Assemblee. De coalitie heeft misbruik gemaakt van de meerderheid om het college in een bepaalde richting te duwen. Ten koste van alles wordt geprobeerd om de twee zetels te behouden. Zaken die krom zijn, worden volgens hem recht gepraat. Hij vindt het ook een gevaarlijke trend dat terwijl een zaak bij de rechter is, aangeven is dat er gesleuteld zal worden aan de Terugroepwet.

Edward Belfort die de fractie van ABOP vertegenwoordigde, zei dat gelijk na de verkiezing van 25 mei vorig jaar, begonnen is met overlopen. Er zou veel werk van zijn gemaakt om hem te bewegen over te lopen, maar hij is er niet voor gezwicht. Hij was er getuige van dat donderdag de website van De Nationale Assemblee werd veranderd. In plaats van drie leden, had de fractie van Pertjajah Luhur ineens vijf leden. Er is nog een foto gemaakt door William Waidoe hiervan. Belfort vindt dat allerlei leugens worden verteld om zaken goed te praten. De oppositie is niet van plan deze kwestie te laten voor wat het is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May