Minister Pengel naar spoed zika-meeting in Uruguay
30 Jan 2016, 00:28
foto
De Aedes Aegypti-muskiet zorgt voor enorm veel problemen in de Amerikaanse en Caribische regio.


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid neemt op 3 februari deel aan het spoedministers overleg in Montevideo, Uruguay. Voor de bijeenkomst zijn alle gezondheidsministers van Mercosur uitgenodigd. Lesley Resida, directeur van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg zal de bijeenkomst ook bijwonen.

De spoedmeeting is op verzoek van president Dilma Rousseff van Brazilië en Tabaré Vázquez van Uruguay, bijeengeroepen. Uruguay is de tijdelijke voorzitter van Mercosur. De reden voor de vergadering is de “serieuze epidemische situatie in de regio die is veroorzaakt door de Aedes Aegypti-muskiet.” Deze muskiet is drager van de virussen dengue, zika en chikungunya.

In de afgelopen week heeft Maureen Wijngaarde-Van Dijk, directeur Volksgezondheid, geparticipeerd in de vergadering van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Geneve. Zij heeft ook met de Paho-directeur afdeling Washington en de generaal-directeur van de WHO, gesproken over zika.

De WHO schat dat het zika-virus in Amerika alleen drie tot vier miljoen slachtoffers zal maken. Een vaccin voor het virus is nog niet gevonden. Brazilië is het zwaarst getroffen door deze zika-epidemie. Ook in Suriname blijft het aantal zika-geïnfecteerden gestaag toenemen. Vrouwen zijn geadviseerd zwangerschap uit te stellen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May