Assembleevoorzitter: Er is geen vervalst document
29 Jan 2016, 19:00
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons in gesprek met journalisten. (Foto: René Gompers)


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons ontkent met klem dat er een document is vervalst in De Nationale Assemblee. "De samenleving mag rustig zijn. Er is een politiek gevecht aan de gang tussen een politieke partij en haar leden, tegen de voorzitter en het parlement. Jammer genoeg heeft men ervoor gekozen om in de strijd de griffie van De Nationale Assemblee als het ware te blameren," zei Simons vrijdag aan journalisten.

Zij haalde aan dat in deze zittingsperiode constant leden en zelfs de Assembleevoorzitter naar het gerecht zijn gedaagd. Hierdoor is ook het college partij geworden in de strijd die binnen Pertjajah Luhur gaande is. Advocaat Nailah van Dijk en later ook John Kraag zijn in de arm genomen voor juridische bijstand. Advocaat Van Dijk deelde mee dat de tegenpartij een document toont waaruit zou blijken dat Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan een aparte fractie zouden vormen. Simons zei dat zo'n stuk haar niet bekend is. Ook de griffie kent dat stuk niet. Toen bleek volgens de Assembleevoorzitter dat de griffie een werkdocument heeft dat zij ook niet kende. Dit document met de fracties is verstrekt aan de advocaat. Hoe het document in de rechtszaal is gebruikt, weet Simons niet.

De Assembleevoorzitter merkte op dat het college leden niet in een fractie plaatst. Tijdens de huishoudelijke vergadering van 23 juli vorig jaar, hebben Sapoen en Chitan geprotesteerd dat zij niet opgenomen zijn in de fractie van Pertjajah Luhur. Een deel van deze vergadering werd beluisterd tijdens de openbare vergadering donderdag. Dat is genoteerd. Simons haalde aan dat bij de namen Sapoen en Chitan niet staat fractieleider, zoals bij andere fracties. Het gaat om PL-leden, zoals zij aangegeven hebben. De griffie heeft daarom in het werkdocument die leden apart op de lijst geplaatst. Simons was er ook niet over te spreken dat in een bericht op Starnieuws staat dat het om een vals document gaat. Zij valt er ook over dat niet nagetrokken is bij haar of de griffie, hoe zaken in elkaar zitten. "Hoe kan je een onderzoek doen zonder de instanties zelfs te raadplegen, over wat je zogenaamd hebt gevonden." Simons vindt dat met zulke berichten de mensen van de griffie geblameerd zijn, want zij kunnen niet antwoorden.

Simons denkt dat iedereen tot bezinning moet komen. Zij zal zich beraden over wat er verder moet gebeuren. Zij vindt dat de samenleving goed uitleg moet krijgen hierover. De Assembleevoorzitter voert aan dat als het document verkeerd is gebruikt, moet dat in de rechtszaal worden uitgevochten. "Het punt is dat er geen vervalst document is. Laat de gemeenschap dat weten. Ook niet omdat meneer Breeveld erop staat. Op het document staat boven aan de lijst de leiding van De Nationale Assemblee op het moment dat de mensen op de griffie het document hebben gemaakt. Onderaan staan de fracties, zoals vastgesteld in de vergadering van 23 juli," benadrukte Simons. Volgens haar is er niks aan de hand. Het gaat om een intern werkdocument.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May