Tot vier miljoen zika-gevallen voorspeld
28 Jan 2016, 15:36
foto
In een half jaar tijd nadat het zika-virus is gemeld in Zuid-Amerika heeft het zich al in 20 landen in de regio verspreid.


De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft een spoedteam samengesteld voor zika, na de “explosieve” verspreiding van het virus. De WHO verwacht drie tot vier miljoen zika-gevallen in Amerika.

WHO-directeur-generaal, Margaret Chan, zegt dat zika is gegaan “van een milde bedreiging, naar een die met alarmerende proporties” en die een “hartverscheurende” impact heeft. Het team komt maandag bij elkaar om te beslissen of zika moet worden behandeld als een mondiale noodsituatie.

De laatste keer dat er een internationale noodtoestand is uitgeroepen, was voor de Ebola-uitbraak in West-Afrika waar meer dan 11.000 mensen zijn overleden aan het virus. Zika is voor het eerst ontdekt in Uganda in 1947, maar heeft nog nooit een uitbraak op deze schaal veroorzaakt. Brazilië heeft de eerste gevallen van het virus in Zuid-Amerika in mei vorig jaar gemeld.

Bij de meeste gevallen zijn er geen symptomen en is het moeilijk om te testen op het virus. In Brazilië alleen zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen besmet. Het virus, dat wordt verspreid door muggen, heeft zich sindsdien verspreid naar meer dan 20 landen in de regio.

Tegelijkertijd is er een sterke stijging in de niveaus van microcefalie - baby's geboren met een abnormaal klein hoofd - en de zeldzame zenuwaandoening Guillain-Barre syndroom. Het verband tussen het virus en deze aandoeningen is nog niet bevestigd, maar WHO’s Chan zegt dat het "zeer verdacht" en "diep verontrustend" is. En ze waarschuwt dat de situatie nog kan verslechteren als "de El Niño-weerpatronen dit jaar naar verwachting zullen bijdragen aan een sterke toename van muskieten in veel gebieden".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May