Vissers vangen nu veel meer garnalen bij Braamspunt
28 Jan 2016, 00:36
foto
De vangst van garnalen te Braamspunt is enorm toegenomen. Het biologisch evenwicht herstelt zich.


Vissers zijn bijzonder blij dat de afgraving van schelpzand verboden is bij Braamspunt. "Wij merken gelijk dat de natuur zich herstelt. Nu vangen wij gemiddeld dertig teilen garnalen per getij. Vroeger konden wij met moeite twee tot drie teilen per keer vullen," zegt een visser aan Starnieuws.

Verwerkers hebben nu zoveel garnalen dat zij deze ook vers kunnen verkopen. Eerder werden de garnalen gedroogd en dan verkocht. "Toen de zandafgravingen gestopt waren, konden wij binnen een week al veranderingen merken. Ineens was er veel meer vis."

"Ala den fisiman kan lafu now," zegt een lachende visser. Hij hoopt dat de situatie zo kan blijven. "Ik hoop dat er nooit meer zand wordt afgegraven op Braamspunt," merkt hij op. Volgens de vissers is het resultaat duidelijk. Het natuurlijk evenwicht werd behoorlijk verstoord door de graafmachines met de ronkende motoren. Ook wordt er geen olie gemorst, waardoor duidelijk herstel te merken is.

Alle uitgegeven vergunningen dan wel toestemming voor het ontginnen van schelpen en schelpzand, zijn per 1 januari ingetrokken door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Binnenkort worden studies verricht om optimale strategieën te ontwikkelen ter bescherming van de kust. De studie Assessment of impacts of coastal sea shell and sandmining, wordt in samenwerking met het World Widelife Fund (WWF) uitgevoerd.
Advertenties