Santokhi: Regering, waar is het crisisplan?
27 Jan 2016, 05:54
foto
Leden van de VHP-fractie in overleg met elkaar tijdens een schorsing. Rechts fractieleider Chan Santokhi. (Foto: Raoul Lith)


VHP-fractieleider Chan Santokhi vindt dat tijdens de beantwoording van vragen door de regering in de eerste ronde in december de crisisgeest waarin het land verkeert, niet tot uitdrukking is gekomen. Er werden geen prioriteiten gesteld. De regering heeft niet aangegeven wat de effecten zouden zijn van de ingrijpende maatregelen in vrijwel alle sectoren. "Regering, de armoede neemt toe. Het volk komt niet uit en pinaart. De werkloosheid neemt toe, de criminaliteit neemt toe, de dreigingen dat Suriname op de zwarte lijst kan belanden, nemen toe," zei Santokhi dinsdagavond bij de behandeling van de begroting in tweede ronde.

De VHP-topper merkte op dat het vertrouwen in het regeerbeleid, de SRD, in de financiële en monetaire autoriteiten afneemt. Hetzelfde geldt ook voor het veiligheidsgevoel en de koopkracht. "Regering waar is uw crisisplan, wat zijn de crisismaatregelen, wat zijn de beleidsprioriteiten, waar ligt de coördinatie van het crisisbeleid? En hoe komt dit tot uiting in de begroting?" vroeg Santokhi. Hij vindt dat de regering een instabiele indruk maakt, zonder visie, zonder goede samenwerking en soms ook tegenwerking naar elkaar toe.

Santokhi wil van minister Gillmore Hoefdraad (Financiën) weten wat het aanpassingsprogramma inhoudt. Hij heeft in een verklaring na gesprekken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank aangegeven dat de regering een eigen ontwikkelingsprogramma ontwikkelt en dat sinds augustus 2015 uitvoert. Vanaf het aantreden van de regering beschikt Suriname over een eigen stabilisatieprogramma, deelde de minister mee. "Minister wat houden deze programma's in en wanneer is het goedgekeurd door regering en parlement?"
De fractieleider van de VHP haalde aan dat in de persverklaring ook staat dat het IMF het programma dat opgesteld is door de overheid zal onderzoeken op de geschiktheid, haalbaarheid en effectiviteit. "Mogen wij dat programma ook zien, minister?" stelde Santokhi. Hij hoopt concrete antwoorden van de regering te krijgen donderdag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May