Bond 's Lands Hospitaal wil directie weghebben
26 Jan 2016, 00:00
foto
De bond bij 's Lands Hospitaal maandagmiddag in vergadering bijeen.


“Abia en clubje moeten weg!” wordt er geroepen op de vergadering. De Bond Personeel 's Lands Hospitaal (BPLH) onder leiding van Imro Edam, wil dat waarnemend directeur Bernhard Abia en het hele managementteam opstappen. ‘Abia en clubje’ zouden zich bezighouden met allerlei wanpraktijken waardoor financiële afspraken met het ziekenhuispersoneel niet kunnen worden nagekomen.

Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat er een accountantsonderzoek gaande is over de periode 2013-2015. Hij wacht het resultaat van het onderzoek af. Vanuit het ministerie zijn ook enkele zaken voorgehouden aan de raad van toezicht van het ziekenhuis. Het antwoord wordt afgewacht. De bewindsman zegt pas te kunnen optreden als er harde feiten op tafel liggen.

Op de bondsvergadering bij de poli’s van het ziekenhuis is besloten dat de directie tot vrijdag de ruimte krijgt om gemaakte afspraken na te komen. Het gaat om kledingtoelage, prestatietoelage en afkoopregelingen. “We moeten nog praten over de afkoopregeling van 2013/2014. Zolang zitten we al in deze situatie,” deelt Edam mee. “Dit maakt het onderhandelen over de cao nog moeilijker.” Edam heeft de bondsleden aangegeven dat er zich ontwikkelingen hebben voorgedaan die hard hebben gemaakt dat ‘Abia en club’ hun eigen belangen als prioriteit stellen en niet het ziekenhuis en het personeel.

“We weten allemaal nog waarmee meneer Abia zich op de eerste dag, zes jaar geleden als onderdirecteur heeft aangemeld,” haalt Edam tijdens de vergadering aan. “Hij reed een ‘station’ waarvan de remmen nauwelijks werkten. De directie heeft hem toen geld voorgeschoten om iets waardiger aan te schaffen. Vandaag de dag heeft de man een transportbedrijf, twee boten op Atjoni, een oord en hij is van plan een ‘short time’ hotel te beginnen. Hoe kan dat in zes jaar?” vraagt Edam zich af. “Maar Abia staat niet alleen. Hij heeft het managementteam achter zich. We weten wie ze zijn en wat ze doen. Als ze nog gekwalificeerd waren had ik honderd procent achter ze gestaan, maar dat zijn ze niet. We weten allemaal ook wat voor rare dingen er hier gebeuren. Daarom moeten ze ‘vaarwel’ zeggen.”

De bond heeft een totale ‘opruiming’ voor ogen, legt Edam uit. Er wordt nu niet langer gevochten voor de gelden en betere werkomstandigheden. Edam heeft de leden voorgehouden dat het Abia niet uitmaakt of hij ontheven wordt. “Hij mikt op behoud van salaris, maar dat gaan we niet toelaten” kondigt Edam aan. “Zij menen het niet met het ziekenhuis. Ze voeren een ‘verdeel en heers’ beleid en proberen het oude bondsbestuur weer op de been te krijgen. Hoelang zullen we nog moeten wachten op wat wij verdienen. Ze moeten weg. Ik ga niet rusten tot ze weg zijn.” Besloten is dat als de directie op vrijdag de afspraken niet nakomt, het werk op maandag wordt neergeld. Het personeel moet zich wel normaal aanmelden.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May