Hof van Justitie betreurt uitspraken president Bouterse
25 Jan 2016, 13:40
foto
Waarnemend Hofpresident Iwan Rasoelbaks. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het Hof van Justitie (HvJ) zal nooit meewerken aan ondermijning van de constitutionele verhoudingen. Hij verwacht dat feiten en omstandigheden die duiden op het tegendeel via de geëigende kanalen op het daarvoor bestemde forum zullen worden bekendgemaakt, opdat een onderzoek kan worden ingesteld.

Zo reageert het HvJ op uitspraken van president Desi Bouterse op zijn persconferentie vrijdag. Het staatshoofd heeft daarbij gezegd dat er krachten zijn, die worden aangestuurd door het buitenland om hier onregelmatigheden te veroorzaken. Hij vindt het verdacht dat de 8 decemberstrafzaak weer op de rol komt. "Ik ben er heilig van overtuigd, omdat de mensen van de rechterlijke macht niet achterlijk zijn. Die weten natuurlijk dat er wet- en regelgeving is. Het rekest wordt buiten geschreven. Het requisitoir wordt buiten geschreven, overigens zij die het gaan schrijven, zijn al hier."

Het Hof zegt met verbazing kennis te hebben genomen van de mededelingen van de president. “Het Hof van Justitie hecht eraan te benadrukken dat elke alleensprekende rechter of kamer van rechters, die conform de jaarlijks opgemaakte verdeling van werkzaamheden is belast met de berechting van aanhangig gemaakte zaken, zulks onafhankelijk en onpartijdig doet.” Dat betekent dus zonder inmenging of beïnvloeding van wie dan ook en daaraan zal geen enkele echter enige concessie doen, stelt het hof in een verklaring.

Hij betreurt dan ook de mededelingen van het staatshoofd, vooral aan de vooravond van het werkbezoek van de voorzitter van de Raad voor Rechtspraak. De hoge functionaris brengt een werkbezoek aan Suriname van 26 tot 29 januari.
pdf-icon.gif Persbericht_Hof_van_Justitie.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May