Brazilië: Gevangenen blazen muur op
25 Jan 2016, 16:33
foto


Veertig gevangenen zijn ontsnapt uit de gevangenis in de oostelijke Braziliaanse stad Recife. Ze hebben een bom gebruikt om een gat te blazen in een buitenmuur, zeggen de Braziliaanse autoriteiten.

Het merendeel van de gevangenen is opnieuw gearresteerd na een klopjacht van enkele uren. Twee zijn daarbij gedood en één is nog voortvluchtig. Het is de tweede grote gevangenisuitbraak in het gebied in een week.

Aan de stadsrand ontsnapten woensdag 53 mannen uit een andere gevangenis. Dertien van hen zijn wederom aangehouden. Sociale media beelden die zijn uitgezonden op de Braziliaanse tv tonen het moment dat de explosie de buitenwand van de Frei Damião de Bozanno gevangenis aan flarden scheurde.

Minuten daarvoor liep een man in de straat naar de gevangenis muur, liet er een pakket achter, waarna hij zich snel uit de voeten maakte. Seconden na de explosie, waren tientallen mannen te zien die zich door het gat in een wolk van stof naar buiten haasten. Ze waaierde uit in de woonstraten, veel liepen de huizen binnen.

De bond van gevangenisbewakers zegt dat hij de autoriteiten had gewaarschuwd voor een op handen zijnde uitbraak. Op het moment van de explosie was maar de helft van de uitkijktorens in de gevangenis bemand. Er is een tekort aan personeel. De vakbond zegt dat de staat Pernambuco waar Recife ligt iets meer dan 1.500 gevangenisbewakers heeft voor zijn penitentiaire inrichtingen. Het zouden er ten minste 5.000 moeten zijn.

Net als de meeste Braziliaanse gevangenissen, was ook de Frei Damião Bozanno gevangenis zwaar overbevolkt. De gevangenis complex herbergen vier keer het aantal gevangenen waarvoor ze gebouwd zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May