Minister Juspol: Regering heeft vertrouwen in OM
24 Jan 2016, 16:43
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos


De regering heeft alle vertrouwen in het Openbaar Ministerie (OM) en waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Dit zegt minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (Juspol) om een reactie gevraagd aan Starnieuws. Na de uitspraken van president Desi Bouterse over de rechterlijke macht, hebben de minister en de president een onderhoud gehad met elkaar. Intussen had het hoofd van het OM tegenover Starnieuws aangegeven dat het vervolgingsapparaat nimmer een concessie zal doen in zijn autonome bevoegdheid.

Van Dijk-Silos zegt dat de president de termen rekest en requisitoir onjuist heeft gebruikt tijdens de persconferentie. Bouterse deelde mee dat er krachten zijn, aangestuurd door het buitenland om te proberen hier onregelmatigheden te doen plaatsvinden. Hij vindt het verdacht dat de 8 decemberstrafzaak weer op de rol gaat verschijnen. "Ik ben er heilig van overtuigd, omdat de mensen van de rechterlijke macht niet achterlijk zijn. Die weten natuurlijk dat er wet- en regelgeving is. Het rekest wordt buiten geschreven. Het requisitoir wordt buiten geschreven, overigens zij die het gaan schrijven, zijn al hier," antwoordde de president op een vraag tijdens de persconferentie vrijdag.

Benoemingsbesluit al getekend
"In het gesprek heb ik de president uitgelegd dat het requisitoir door het OM wordt geschreven. Door dit te noemen is het OM in diskrediet gebracht," zegt de minister. Zij merkt op dat de president niet erbij stil stond dat de termen zo een reikwijdte hadden. De president heeft de minister meegedeeld geen reden te hebben om te twijfelen aan de integriteit van het OM en daarmee van de waarnemend procureur-generaal.

De minister deelt mee dat de president de benoemingsresolutie van Baidjnath Panday al heeft getekend. "Als de president geen vertrouwen had in de waarnemend procureur-generaal, zou hij zijn benoeming niet tekenen. In februari wordt hij beëdigd," deelt Van Dijk-Silos mee.

Dat er informatie is vanuit de inlichtingendiensten over krachten die bezig zijn met onregelmatigheden, is de minister ook bekend. Deze kwestie is eerder ook besproken met de president. De bewindsvrouw wil niet verder op deze kwestie ingaan, aangezien de zaak nog in onderzoek is. Zij betreurt het misverstand dat ontstaan is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May