Niet vaststellen 'skills gap' ondermijnt gericht onderwijs
23 Jan 2016, 10:33
foto
De driedaagse conferentie van de AVVS De Moederbond in Hotel Torarica was goed bezocht. (Foto: Raoul Lith)


Willen we onze economie in de richting sturen van duurzame ontwikkeling, waarbij bedrijven op lange termijn actief zijn, de sociale structuur niet verstoren en milieuverantwoord produceren, dan hebben we economie vaardigheden nodig. Dat zegt minister Soewarto Moestadja van Arbeid. Hij heeft vrijdag de driedaagse conferentie in verband met de 65ste jaardag van de AVVS De Moederbond afgesloten.

Hij stelt dat wij voor zowel nu als voor de toekomst moeten vaststellen wat de ‘skills gap’ is in onze economie; wat het verschil is tussen vraag en aanbod van ‘skills’ (vaardigheden en arbeid). “Tot heden hebben wij de vaardigheid niet kunnen ontwikkelen of inzetten om tekorten te meten en te schatten voor de toekomst.” Gerichte aansturing van technisch onderwijs en vakscholing is daardoor moeilijk. De bewindsman zegt dat voor dit alles een gestructureerde samenwerking tussen Onderwijs, Arbeid, Handel en Industrie en de private sector, van belang is.

Moestadja stelt de Suriname National Training Authority in het vooruitzicht. Dit instituut is volgens hem in voorbereiding en zal spoedig in werking treden. Tripartiete partners kunnen ook strategieën bedenken in de “spoedig in te stellen” Sociaal Economische Raad. In de raad moet de ‘mismatch’ die wordt aangeduid als de ‘school to work transition’ aan de orde komen. Moestadja zegt dat zowel in het formeel beroepsonderwijs als bij de vakscholing het aankweken van een degelijke werkattitude belangrijk is.

Bij de ‘skills gap’ komt voor de korte termijn het aspect van ‘migrant workers’ aan de orde, legt de bewindsman uit. “Daarbij moeten in ons systeem zodanige garanties zijn ingebouwd, dat er geen ruimte is voor actoren in de economie of op de arbeidsmarkt, om misbruik te maken van deze ‘migrant workers’. De Arbeid-minister deelt mee dat deze waarborging is vastgelegd in de concept Arbeidsbemiddelingswet 2016 dat de Raad van Ministers eerder in de week heeft goedgekeurd.

Hij heeft het ook gehad over de deeltaak van zijn ministerie in het ‘ontkoppelen van economische groei en milieudegradatie. ’De Commissie Heroriëntatie Ministerie van Arbeid zal met het oog op deze deeltaak, de aspecten ‘green jobs’ en ‘greening of the economy’ bespreken. “In deze gaat het om een groter geheel en een ruimer regeerbeleid dat de bedrijfscultuur moet beïnvloeden.” De bewindsman vindt dat bij het bijbrengen van de nieuwe vaardigheden, het aspect van duurzame productie gericht op energie en milieu, moet worden vervat in de curricula.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May