Uitspraak rechtszaak over Sapoen/Chitan in februari
23 Jan 2016, 01:35
foto
Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo staat journalisten te woord, na de zitting vrijdag. (Foto: Raoul Lith)


Een uitspraak in het kort geding over het terugroepen van de Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan zal in februari plaatsvinden. Rechter Sieglien Wijnhard is vrijdag een schema overeengekomen met de betrokken advocaten. Dinsdag zullen de advocaten Nailah van Dijk en Irvin Kanhai antwoorden in deze zaak. Donderdag volgt de reactie van raadsman Gerold Sewcharan die namens Pertjajah Luhur, NPS, VHP en de kandidaten Barkat Mohabali en Prim Sardjoe, optreedt. Op 1 februari zijn dan Van Dijk en Kanhai weer aan de beurt. Hierna zal de rechter bepalen wanneer het vonnis wordt uitgesproken.

In deze zaak zijn achttien personen en instanties gedagvaard. Van Dijk treedt op namens president Desi Bouterse en de Staat Suriname. Kanhai is de advocaat van het Centraal Hoofdstembureau (CHS), de dertien leden van dit orgaan, de voorzitters van de hoofdstembureaus Wanica, Roline Samsoedien, en van Saramacca, Laksmienarain Doebay.

De voorzitter van Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, toonde zich teleurgesteld dat gisteren de zaak niet is afgehandeld. Hij merkte tegenover journalisten op dat de tegenpartij om uitstel heeft gevraagd. "Ik dacht dat iedereen klaar was," stelde hij. Advocaat Van Dijk zegt aan Starnieuws dat er niet om uitstel is gevraagd. De rechter heeft een schema voorgesteld en daar zijn alle advocaten mee akkoord gegaan. Sewcharan werd vertegenwoordigd door zijn collega Benito Pick. "Wij hoefden geen uitstel te vragen. De rechter heeft een voorstel gedaan en in gezamenlijk overleg is het schema bepaald," deelt Van Dijk Mee.

Pertjajah Luhur had het volk opgeroepen aan aanwezig te zijn bij het gerechtsgebouw. Hij bedankte de mensen die hier gehoor aan hebben geven. Dew Sharman van de VHP zegt dat de partijen niet gemobiliseerd hebben en geen bussen ingezet hebben. Er was volgens hem een dwars doorsnede van de oppositie aanwezig bij het kantongerecht.

Somohardjo zegt dat hij zich niet erdoor zal laten afleiden dat de Assembleevoorzitter, Sapoen en Chitan geconvoceerd heeft voor de begrotingsbehandeling die maandag wordt hervat. De PL zal onder protest de vergadering bijwonen. Somohardjo vindt dat rechterlijke vonnissen naast zich neer worden gelegd. Hij voert aan dat volgens de rechter de partijraadsvergadering waar de twee leden teruggeroepen zijn, rechtsgeldig is. Hij roept op tot waakzaamheid, want de rechtsstaat is volgens hem in het geding.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May