Bouterse lijmt scheuren in eigen gelederen
22 Jan 2016, 00:00
foto


De crisis die publiekelijk was ontstaan sinds de vorige week vrijdag, is door president Desi Bouterse tot bedaren gebracht. Hij heeft een week lang met verschillende mensen gesproken om de zaak op te lossen. Iedereen blijft op zijn post en Glenn Gersie wordt de nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De scheuren zijn gelijmd.

Minister Gillmore Hoefdraad is intussen terug in Suriname en heeft in bijzijn van de president met alle betrokkenen vrede gesloten. Hij accepteert ook Gersie als zijn opvolger op de CBvS. Dat Hoefdraad niet door één deur kon met Gersie die directeur Monetaire en Economische Aangelegenheden van de CBvS was, wordt achter zich gelaten. In april 2013 is Gersie in ongenade gevallen bij Hoefdraad. Er was sprake van een vertrouwenscrisis. Gersie moest verplicht verlof opnemen, waarna de dienstbetrekking met hem is beëindigd.

De ruzie is de vorige week donderdag begonnen toen Hoefdraad boos een vergadering met de coalitiefractie heeft verlaten. Hem werd gevraagd door fractieleider André Misiekaba hoe op korte termijn de financieel-economische problemen aangepakt zouden worden. Vooral de op hol geslagen wisselkoers was een heet hangijzer. De vergadering is niet voortgezet nadat Hoefdraad wegliep. Daarna volgde de volgende dag de persconferentie waar de voormalige minister van Financiën, Andy Rusland, publiekelijk voor schut werd gezet. Rusland zou cijfers achtergehouden hebben en de governor van de CBvS verkeerd geïnformeerd hebben. De achterstallige schulden bleken volgens Hoefdraad niet SRD 300 miljoen maar SRD 1,4 miljard te zijn. Rusland heeft tot nu toe deze zaken niet publiekelijk weerlegd.

De president houdt later op de dag een persconferentie waar hij in zal gaan op de ontwikkelingen na vrijdag. Misiekaba, Amzad Abdoel, Rusland en Hoefdraad hebben na inspanningen van Bouterse de zaak bijgelegd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May