Rusland genoemd als tweede machtigste natie
21 Jan 2016, 18:24
foto
Vladimir Putin's Rusland wordt gezien als tweede machtigste natie. (Foto: Sputnik)


De Verenigde Staten, Rusland en China staan bovenaan de lijst van de machtigste landen in de wereld. Dat staat in een onderzoek dat US News & World Report heeft gepubliceerd. Het medium noemt Rusland ook de zesde meest invloedrijke natie wereldwijd.

Landen die voorkomen in de subcategorie van beste landen "zijn de landen die nieuwskoppen consequent domineren, beleidsmakers bezighouden en economische vooruitzichten vormgeven," licht de publicatie toe. De macht van een natie is afgeleid van een score die is gebaseerd op vijf punten. Deze bepalen volgens US News & World Report of een land economisch en politiek invloedrijk is en of dat het deel uitmaakt van sterke internationale en militaire allianties.

Ze hebben ook een schatting gemaakt van hoe machtig de leider van een land is. In november 2015 stond Vladimir Putin op de eerste plaats van de Forbes-lijst van 's werelds machtigste mensen. De Russische leider staat voor het derde achtereenvolgende jaar bovenaan de ranglijst.

"De subcategorie macht ontstond in mijn gedachten als een beetje een oudschoolse categorie die de politieke en economische invloed echt vertegenwoordigt," zegt Anna Blender, vicepresident bij merkstrategiebedrijf BAV Consulting. "Het is ook opgebouwd uit het hebben van een sterke militaire eenheid om als een leider gezien te worden." Militaire uitgaven en buitenlandse financiële steun zijn ook van invloed op de ranglijst.

Overigens zijn de Verenigde Staten, Rusland en China de belangrijkste landen in de Global Firepower (GFP) database, die mogelijke conventionele militaire kracht meet. Deze drie landen zijn ook 's werelds top wapenexporteurs. Andere landen in de top-10 zijn onder andere Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Japan, Israël, Saudi-Arabië en Zuid-Korea.

Het rapport is in samenwerking met BAV Consulting en de Wharton School van de University of Pennsylvania uitgevoerd. Meer dan 16.000 mensen in vier mondiale regio’s hebben deelgenomen aan de enquête, die een ranglijst van 60 landen biedt in verschillende subcategorieën waaronder populaire toeristische bestemmingen, culturele invloed, kwaliteit van leven en openheid voor het bedrijfsleven.

Op de lijst van de beste landen staat Rusland op de 24ste plaats. Deze lijst wordt aangevoerd door Duitsland, Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May