Brazilië: Meer baby's met aangeboren afwijkingen
21 Jan 2016, 14:21
foto
Een 10-jarige Braziliaanse jongen houdt zijn twee maanden oude broer, die is geboren met microcefalie. (Foto: AP)


Nieuwe cijfers uit Brazilië tonen een verdere stijging van het aantal baby’s dat is geboren met abnormaal kleine hoofden. De moeders van deze baby’s waren besmet met het Zika-virus tijdens hun zwangerschap.

Sinds de autoriteiten een stijging zagen zijn in oktober 3.893 gevallen van microfalie geregistreerd. Vorige week nog stond de teller op 3.500. Zika wordt overgebracht door de prik van de Aedes aegypti muskiet, die ook knokkelkoorts (Dengue) en Chikungunya verspreidt. Brazilië ervaart de grootste bekende uitbraak van Zika.

Het Zika-virus heeft al vijf baby's gedood in het land, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Er worden 44 andere sterfgevallen onderzocht om te bepalen of ze zijn veroorzaakt door Zika. Vorige week heeft de Braziliaanse minister van Volksgezondheid Marcelo Castro gezegd dat een nieuwe test kit is ontwikkeld om de aanwezigheid van één van de drie virussen snel te diagnosticeren. Hij heeft ook extra middelen aangekondigd om de ontwikkeling van een vaccin voor Zika "in recordtijd" te versnellen.

Op dit moment is de enige manier om Zika te bestrijden stilstaand water, waar de muggen broeden, op te ontruimen. Er is een sterke stijging van het aantal gevallen van Zika in verschillende andere Latijns-Amerikaanse landen. In Colombia zijn meer dan 13.500 gevallen gemeld.

"We zijn het tweede land (in Latijns-Amerika) na Brazilië met het hoogst aantal gemelde gevallen", zegt de Colombiaanse minister van Volksgezondheid Alejandro Gaviria. Hij heeft de vrouwen in het land geadviseerd niet zwanger te worden voor de rest van de uitbraak, die volgens hem zal duren tot juli.

In Bolivia hebben de autoriteiten het eerste geval van een zwangere vrouw met de diagnose Zika gemeld. "Ze heeft niet gereisd buiten het land. Dit is een thuisgeval," zegt Joaquin Monasterio, directeur van de Gezondheidsdiensten voor het oostelijke Cruz, aan het persbureau AFP.

Het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention heeft vrijdag een reiswaarschuwing afgegeven en zwangere vrouwen geadviseerd om reizen naar Brazilië en andere Latijns-Amerikaanse en Caribische landen waar uitbraken van Zika zijn geregistreerd, te voorkomen. De reiswaarschuwing geldt behalve voor Suriname ook voor Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Venezuela en Puerto Rico.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May