Conferentie Moederbond moet mogelijkheden aandragen
21 Jan 2016, 08:03
foto
De opening van de conferentie van De Moederbond was goed bezocht. (Foto's: Raoul Lith)


'Suriname 3.0, Een wetenschappelijke visie die leidt tot een planmatige aanpak en een duurzame ontwikkeling.' is het thema van de driedaagse conferentie die woensdag is gestart. Het Algemeen Verbond van vakverenigingen in Suriname (AVVS) de Moederbond heeft dit initiatief genomen in verband met zijn 65 jarig bestaan.

Voorzitter Errol Snijders is er trots op dat de organisatie 65 jaar heeft gehaald en de stormen heeft doorstaan. Hij benadrukt dat de inleiders deskundigen zijn die uit verschillende hoeken komen zoals de agrarische sector, veeteelt, industrie en toerisme. Aan hen is gevraagd om hun presentaties te houden niet vanuit beschuldigingen, maar vanuit de mogelijkheden. “We hebben onderwerpen genomen die ontwikkeling voor ons kunnen brengen,” meent Snijders. De presentaties worden samengebracht in een boekwerk.

“Wij schamen ons niet om het te zeggen, ook al hebben wij bij De Moederbond een situatie dat mensen niet gebonden zijn aan een politieke partij, maar we zijn voortgesproten uit de gedachte van NPS-ers, en dat heeft gemaakt dat onze eerste voorzitter Johan Adolf Pengel is geweest.” Dit heeft in de afgelopen jaren een heleboel spanningen gebracht, omdat mensen ervan uitgegaan zijn dat De Moederbond een politieke lijn zou moeten volgen. Snijders herinnert de aanwezigen kort aan de hoogtepunten en moeilijke tijden. Hij zegt dat De Moederbond geen loonmachine is, maar ook kijkt naar de sociaaleconomische zaken. Hij benadrukt het belang van samenwerken. De Moederbondsvoorzitter zegt dat het een begin is dat de president van Suriname praat over de ontwikkeling van het land.

Robby Berenstein, woordvoerder van de Raad van Vakcentrales Suriname (Ravaksur), benadrukt het belang van eenheid en duurzaamheid, en hoopt dat de conferentie inhoudelijk antwoorden biedt voor de werkers om duurzaam een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling en dat op nationaal niveau een duurzame ontwikkeling komt voor de totale samenleving.

Ook ASFA (Associatie van Surinaamse Fabrikanten) voorzitter, Wilgo Bilkerdijk benadrukt het belang van duurzame ontwikkeling en wil alle neuzen in een richting te hebben. Nu is het moment om er concreet wat aan te doen. Hij roept op dat overheid, bedrijfsleven en vakbeweging kijken hoe we meer productiviteit kunnen brengen. “Dit is het moment dat we beseffen dat we meer lokaal gaan moeten produceren.”

“65 jaar geleden in Suriname is een soort historisch keerpunt geweest, het beginnen te starten met het vertegenwoordigen van de werkende mens. Wat we hebben gezien in die jaren, is dat de arbeidende klasse de afgelopen jaren binnen het politiek economisch model in de wereld staat tegenover een ongekende concentratie van macht en geld in handen van ongekend weinig mensen in de wereld,” schetst parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. “Dat is niet geen vooruitgang, het politiek economisch model is niet duurzaam. Arbeidende mensen zijn er niet van vooruit gegaan.” Ze vindt dat Suriname moet evalueren of we ook dezelfde richting willen opgaan dat er steeds meer macht en geld bij een kleine groep concentreert. “We moeten opnieuw een historische beweging maken. Dit concept van een nieuwe manier om onze samenleving, economie en politiek te organiseren is geen eenvoudige oproep, omdat mensen alleen onder grote druk veranderen.” Nationale productie is volgens haar van groot belang, maar daartegenover staat ook nationale consumptie, “We kunnen van alles en nog wat produceren, maar als we niet ons eigen product gebruiken, zullen we nooit goed genoeg worden om te exporteren.”

De conferentie van De Moederbond duurt drie dagen en wordt gehouden in hotel Torarica. Vandaag is de tweede dag.

Raoul Lith
Advertenties