'Radeloosheid tast integriteit financieel systeem aan'
21 Jan 2016, 04:38
foto
Assembleelid Krishna Mathoera


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vindt dat het financiële stelsel niet misbruikt mag worden. De verantwoordelijkheid die de regering heeft, is de integriteit van het financiële systeem te garanderen. Er wordt volgens haar met argusogen nationaal en internationaal gekeken naar de verrichtingen van de monetaire autoriteiten. Uitspraken en handelingen van personen en autoriteiten kunnen zeer ernstige gevolgen hebben voor Suriname en de economische situatie, waarin het land is gebracht, stelt Mathoera tegenover Starnieuws.

De cambiohouders en de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) proberen de koers omlaag te brengen door de US dollar tegen een prijs van SRD 5,15 aan te bieden aan ondernemers. Deze dollars komen niet van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders, Remy Bhailal, heeft in de media aangegeven dat het dagelijks gaat om US$ 2 miljoen. Cambio’s zijn volgens de wet verplicht alle transacties boven de US$ 10.000 te rapporteren, zodat de herkomst van de middelen kan worden getraceerd en het financiële systeem niet gebruikt wordt om illegaal verkregen middelen uit de misdaad, wit te wassen.

"En nu zegt meneer Bhailal: 'dat het ons geheim is hoe wij aan de dollars komen'. Dat betekent, dat zij niet transparant zijn, boven de wet staan en het vermoeden van witwassen versterken. Dit is een ferme klap in het gezicht van de Centrale Bank, het Openbaar Ministerie en de minister van Justitie en Politie, die erop moeten toezien, dat de controle en toezicht op financiële transacties gewaarborgd blijven en dat wetten in het land nageleefd worden. De autoriteiten zwijgen in alle talen, terwijl de transacties al dagen plaatsvinden en enorme schade kunnen toebrengen aan het vertrouwen in de financiële instituten," voert Mathoera aan.

Gezag verloren
Ook het feit dat de koers officieel is gedevalueerd naar SRD 4,04 voor de US$ en dat de overheid toekijkt en toestaat dat via haar bank de SPSB, de dollar voor een hoger bedrag wordt verkocht, geeft aan dat de overheid gezag aan het verliezen is en haar wettelijke verplichting niet na kan komen. Het is ook niet fair naar de andere bankinstellingen, die zich moeten houden aan de officiële koers en aan alle andere wettelijke richtlijnen en procedures, terwijl een uitzondering wordt gemaakt voor de SPSB. Het getuigt volgens Mathoera van onbehoorlijk bestuur en desavouering van de handelsbanken en indiceert een volgende formele devaluatie.

Het Assembleelid zegt dat Suriname diverse wetten, zoals: de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties, Wet Identificatieplicht Dienstverleners, Wet Strafbaarstelling Money Laundering, en Wet Strafbaarstelling Terrorisme heeft om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. Deze wetten zijn een vereiste van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF), het regionaal toezichthoudende orgaan op het gebied van de bestrijding van witwaspraktijken en de financiering van het terrorisme, waarvan Suriname lid is. Suriname heeft van dit orgaan juist een waarschuwing gekregen om met spoed met meer wetgeving te komen, zodat Suriname niet op de zwarte lijst komt van landen die hun wetgeving niet hebben aangepast aan regionale en internationale standaarden, om het witwassen van gelden en de financiering van terrorisme effectief te bestrijden. Ook hoogleraar en oud-president van de Centrale Bank van Aruba, Anthony Caram waarschuwt, dat het bankwezen in Suriname in een isolement kan geraken. Suriname doet te weinig om witwassen tegen te gaan. Nu alle aandacht op Suriname gericht is en zijn verrichtingen, blijken Cambio’s dagelijks 2 miljoen US$ op te brengen, waarvan de herkomst onduidelijk is. Dit zou nooit mogen in een geordende samenleving, benadrukt Mathoera.

De overheid en de Centrale Bank moeten juist in deze periode van deviezenschaarste ferme acties ondernemen om de in- en uitstroom van deviezen onder controle te houden en de economie te beschermen tegen verdere neergang, zegt Mathoera. De samenleving verwacht verklaringen van in het bijzonder de minister van Justitie en Politie, de Centrale Bank en het Openbaar Ministerie, om na te gaan of de deviezen van de cambio’s gemeld zijn en of de herkomst daarvan het daglicht niet schuwen, waardoor de integriteit van het financieel bestel gewaarborgd blijft. Immers de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit is juist bedoeld om de ondermijning van het Staatsbestel tegen te gaan, concludeert Mathoera.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May