Guyana sluit staatssuikerfabriek
21 Jan 2016, 10:19
foto
De suikerfabriek in Wales, Guyana sluit definitief de deuren. (Foto: Kaieteurnewsonline)


De Guyanese regering sluit een van haar suikerbedrijven. De onderneming zou al jaren op verlies hebben gedraaid. De overheid heeft nu besloten deze te sluiten. De suikerindustrie is een van de grootste van het land.

De fabriek in Wales kon alleen maar blijven werken met een aanzienlijke investering, waarvan de output financieel weinig zin had. Gezien de vooruitzichten voor de industrie in Guyana en in de hele wereld, heeft minister van Landbouw, Noel Holder, maandag laat de knoop doorgeknipt.

Volgens Holder is het besluit onderdeel van een bredere herziening van de industrie, meldt Stabroek News. Hij concludeerde dat beter presterende fabrieken – bekend als landgoederen- de rest subsidiëren. De sector bevindt zich over het algemeen in een nijpende situatie. Alleen dit jaar al zou de Guyanese overheid met ten minste US$ 60 miljoen moeten inkomen.

"De praktijk van het omleiden van de schaarse middelen van de goed presterende staatsbedrijven naar de slecht presterende om deze in bedrijf te houden, kan niet langer worden getolereerd als de overlevingskansen van deze ondernemingen niet gegarandeerd kunnen worden,” stelt de minister.

Oppositie parlementariër en vakbondsleider van de suikeronderneming, Komal Chand, heeft het besluit veroordeeld. Hij zegt dat 1.500 mensen zonder werk komen te zitten. Met de sluiting van de fabriek ten westen van de hoofdstad, blijven er vijf suikerfabrieken actief in Guyana.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May