Hoefdraad blijft minister van Financiën
20 Jan 2016, 00:01
foto
Gillmore Hoefdraad, minister van Financiën


De harde woorden die gevallen zijn tussen minister Gillmore Hoefdraad (Financiën) en de fractieleiding van de Nationale Democratische Partij (NDP) zullen geen breuk veroorzaken. Hoefdraad en Andy Rusland (Transport, Communicatie en Toerisme) blijven gewoon op hun post. Fractieleider André Misiekaba en waarnemend fractieleider Amzad Abdoel zullen Hoefdraad moeten accepteren als de bewindvoerder op Financiën.

Starnieuws verneemt dat president Desi Bouterse zich vanaf vrijdag continu met de zaak heeft beziggehouden. Er zijn diverse consultaties gepleegd binnen de partij en andere deskundigen. Hij vindt het niet raadzaam om onder deze omstandigheden de minister van Financiën de laan uit te sturen. Van Misiekaba mocht Hoefdraad zijn koffers pakken en ophoepelen. Abdoel schaarde zich ook achter zijn fractieleider.

Hoefdraad had op een persconferentie de beschuldigende vinger over de economische situatie gewezen naar zijn voorganger Rusland. Hij zou niet de juiste gegevens verstrekt hebben aan hem als governor van de Centrale Bank van Suriname. De achterstallige schulden zouden volgens Rusland SRD 300 miljoen zijn. Deze bleken later SRD 1,4 miljard te zijn. Hoefdraad verweet de vaste commissie van Financiën in De Nationale Assemblee het werk niet goed gedaan te hebben. Abdoel was voorzitter van de vaste commissie.

Donderdag was er al een bespreking met de NDP-fractie, vicepresident Ashwin Adhin, Hoefdraad en enkele andere ministers. Toen Hoefdraad om een korte termijn oplossing werd gevraagd over de wisselkoers, liep het volkomen uit de hand. Hoefdraad vroeg zich af wat de Assembleeleden afwisten van economie. Hij verliet de vergadering, iedereen verbouwereerd achterlatend. Daarna is hij op de persconferentie uitgevaren tegen Rusland en de vaste commissie van Financiën. Hoefdraad zei dat hij gecriminaliseerd wordt, terwijl tot 13 augustus vorig jaar hij geen verantwoordelijkheid had over het financiële beleid van de regering. Daarna heeft hij een hard antwoord teruggekregen van Misiekaba en Abdoel.

Het besluit dat de president uiteindelijk genomen heeft, zal gerespecteerd moeten worden door Misiekaba en Abdoel. Ook Hoefdraad zal zich moeten verontschuldigen over de uitspraken die gedaan zijn. Er zal ook binnenkort een nieuwe governor van de Centrale Bank van Suriname aantreden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May