Olieproductie Mexico nog steeds winstgevend
19 Jan 2016, 19:38
foto
Olieproductie in Mexico is ondanks de dalende prijzen nog steeds winstgevend. (Foto: AP/Pemex)


De oliewinning in Mexico blijft winstgevend, ondanks de scherpe wereldwijde daling van de prijzen, zegt het hoofd van het Mexicaanse staatsoliebedrijf Pemex. Vorige week bleek dat Pemex op elke verkochte vat Mexicaanse olie US$ 0,93 verloor. Op de internationale markt was de prijs US$ 22,07 per barrel tegenover productiekosten van US$ 23.

“De gemiddelde kosten van de productie op de bestaande of verkende velden is iets minder dan US$ 10 dollar per vat,” zegt de Pemex-topman Emilio Lozoyo. Hij schat dat de winningskosten op nieuwe velden waar de infrastructuur nog moet worden aangelegd, tussen de US$ 22 en US$ 23 per barrel ligt. Hij voorspelt dat het voor de onderneming een moeilijk jaar wordt. In de komende vijf jaar zal Mexico 333 olie-en gasvelden voor inschrijving aanbieden.

Lozoyo merkt op dat de uitvoering van de nieuwste nucleaire deal met Iran, zal naar verwachting het overaanbod van olie op de wereldmarkt alleen maar zal vergroten. In het weekend zijn de anti-Iran sancties opgeheven en ook dat zal gevolgen hebben voor de prijzen. Hij voorspelt een nivellering tussen vraag en aanbod in de olie, onder vermelding van de voortdurende behoefte aan energie in de opkomende Indiase en Chinese markten.

Autoriteiten van het land hebben vorige maand verklaard dat de inkomsten uit de nationale olie in de laatste 10 maanden zijn gekelderd met 38%.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May