Surinaamse artiesten stelen show op Noorderslagfestival
18 Jan 2016, 14:24
foto
Surinaamse artiesten hebben een wervelende show weggeven op Noorderslagfestival. (Foto's: Mirjam Marks)


Surinaamse muziek speelde afgelopen weekend een prominente rol tijdens het vermaarde internationale popfestival Eurosonic Noorderslag in Groningen. Onder het label Sranan Gowtu trad een keur van Surinaamse muzikanten op tijdens de slotavond.

De onverslijtbare Edgar ‘Bugru’ Burgos (62) gaf met zijn band Trafassi een wervelende show waarin telkens andere zangers hun opwachting maakten. Zo zongen onder meer Oscar Harris, Kenny B, Sabrina Starke, Keizer, Bokoesam, Patrick Tevreden, Jeffrey Spalburg en Ronnie Flex hun bekendste nummers. Jörgen Raymann praatte de show aan elkaar. Zaterdagavond was een samenvatting van het optreden te zien bij de NTR.

Het muziekfestival in Groningen biedt al twintig jaar een podium voor jong muziektalent. Nieuwe bands krijgen de kans zich waar te maken voor een groter publiek en vooral ook voor media, boekingsagenten en andere vertegenwoordigers uit de internationale muziekscene. Daarnaast is er volop ruimte voor muziekstromingen uit allerlei windstreken.

Na eerdere pogingen om Surinaamse muziek naar Groningen te halen was het dit jaar raak. Met de introductie van het label Sranan Gowtu kon de organisatie helemaal niet meer om de Surinaamse muzikanten heen. Het Surinaamse feestje werd daarom gepland vlak voor de uitreiking van de Nederlandse popprijs. Die onderscheiding ging verrassend naar de hiphopformatie New Wave met onder meer Ronnie Flex in de gelederen. Ze scoorden vorig jaar een enorme hit met het nummer ‘Drank en Drugs’.

Onder de noemer Sranan Gowtu zijn inmiddels elf cd’s en elpees verschenen van grootheden uit de Surinaamse muziekgeschiedenis. Van Kid Dynamite en de beide Woiski’s tot Oscar Harris, Papa Touwtjie en Aptijt. De laatste cd rolde vorige week van de persen en is net als de eerste een verzamelaar met grootste Surinaamse hits. Daarnaast verscheen eind vorig jaar het boek Sranan Gowtu van auteur/journalist Diederik Samwel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May