Rol samenleving cruciaal bij bestrijding zikavirus
18 Jan 2016, 00:42
foto
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid.


Het zikavirus wint steeds meer terrein. De samenleving neemt de waarschuwingen niet serieus waardoor de muskiet die de ziekte overbrengt, alle kans krijgt om te broeden en in populatie toe te nemen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een nieuw plan van aanpak gepresenteerd. De bevolking zal meer dan ooit moeten participeren door daadwerkelijk de broedplaatsen van de muskiet op te ruimen.

Er komt een intens voorlichtingsprogramma waarbij de gemeenschap indringend gewezen zal worden op het belang van een muskietenvrije omgeving. Verschillende deskundigen hebben op een persconferentie zaterdag benadrukt dat de kern van de zaak is het opruimen van de broedplaatsen. In samenwerking met de ministeries Onderwijs, Wetenschap & Cultuur, Openbare Werken, Sociale Zaken & Volkshuisvesting, Regionale Ontwikkeling en Justitie & Politie, het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) de PAHO, De Nationale Assemblee én de bevolking zal getracht worden de vermenigvuldiging van de muskiet, Aedes Aegypti, te stuiten. Deze muskiet verspreidt naast het zika virus ook de gele koorts, dengue en chikungunya. Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft aangegeven dat er een toename van de zika verspreidende muskieten is geconstateerd. Dit ondanks de voorlichting en de ervaring opgedaan tijdens de chikungunya epidemie.

Houding veranderen
De broedplaatsen van de zika-verspreider bevinden zich vaker in huis dan buiten, geeft Lesley Resida, directeur van het BOG aan. “Je kunt op het erf spuiten maar dat biedt maar voor korte tijd soelaas. Deze muskiet is overdag actief, in huis of op kantoor. Daar is waarop men zich moet concentreren,” benadrukt hij. Het komt vaak voor dat sommige mensen weigeren mee te werken, haalt Astracia Warner, hoofd van Milieu-inspectie aan. “Men laat vaten met water gewoon openstaan. We hebben muskietengaas uitgedeeld, maar men heeft het niet gebruikt waarvoor het bedoeld was,” illustreert zij. “Sommige autobandenzaken laten de oude banden gewoon op hun terrein liggen. Dit zorgt voor last voor de omgeving.”

Openbare Werken zal dit keer alleen op aangeven van het BOG grofvuil ophalen. Er zal alleen waterhoudend afval worden opgehaald deelt OW minister Siegfried Wolf mee. “Mensen nemen de boodschap die wij brengen niet serieus,” merkt Warner op. “Wij vinden het een serieuze zaak om uw gezondheid te handhaven, maar daarbij hoort u ook bij te dragen.” Districtscommissaris van Paramaribo Noordoost, Jerry Miranda, denkt aan het verzwaren van sancties tegen de mensen die de volksgezondheid in gevaar brengen. Hij is voorstander van een hardere aanpak. “Ik denk dat we moeten afstappen van dat ‘verzoeken’ en de mensen er op wijzen dat het ‘moet’. Anders gaan we hier weer zitten bij de volgende ziekte. Ik hoop dat het volk begrijpt dat we netheid in acht moeten nemen. Het moet uw inborst zijn,” vindt Miranda.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May