Brandlucht boven Noordwest Paramaribo opgetrokken
17 Jan 2016, 23:25
foto
Het ontboste gebied dat in brand is gestoken nabij plantage Rust & Werk. (Foto: KBS)


De brandlucht en rookwolken waar een deel van het noorden en westen van Paramaribo dagenlang last van hadden, is opgetrokken. De brandweer heeft samen met Hi-Jet Helikopter de oorzaak van het ongerief opgespoord en maatregelen getroffen.

Bij oriëntatie-patrouilles van de brandweer bleek dat de rookwolken van veel verder uit het ‘noorden’ bleken te komen. De meldingen over luchtvervuiling bleven aanhouden en heeft Hi-Jet Helikopter na afstemming gratis haar diensten aangeboden om de brandweer vanuit de lucht te assisteren. Vanuit het noorden van Paramaribo is vanuit de lucht gezocht naar mogelijke brandhaarden.

Op donderdagmiddag ontdekten de twee diensten dat in de omgeving van plantage Rust & Werk er ontbossingswerkzaamheden op tientallen hectaren plaatsvonden. Op dat moment stond meer dan 1 hectare ontbost gebied in brand. Een grondverzetmachine was bezig het gebied verder te ontbossen.

De brandweer meldt dat het inspectie-team ter plaatse is geland. Op vragen van het team heeft de machine-operator aangegeven dat hij vanaf zaterdag 9 januari in opdracht van een verkavelaar het gebied ontbost en deze vervolgens in brand steekt. Het gebied wordt ontbost om vervolgens te verkavelen in weilanden voor de veeteelt.

Het team heeft contact gemaakt met de verkavelaar die heeft gezegd dat hij zich niet bewust was van de impact van de verbranding. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt met de verkavelaar, zegt de brandweer, opdat deze zich niet weer aan dit onmaatschappelijk gedrag schuldig maakt. Sindsdien zijn er geen rookwolken of –pluimen waargenomen en zijn de meldingen over luchtvervuiling afgenomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May