Amerikaanse reiswaarschuwing ook voor Suriname
17 Jan 2016, 16:05
foto
De Aedes Aegypti-muskiet is de overbrenger van alle drie virussen; Dengue, Zika en Chikungunya.


Het Amerikaanse Center for Disease Control en Prevention heeft zwangere vrouwen geadviseerd niet te reizen naar Brazilië en andere Latijns-Amerikaanse en Caribische landen waar het Zika-virus is geregistreerd. De reiswaarschuwing geldt ook voor Suriname, waar er steeds meer gevallen van geïnfecteerden wordt gemeld.

Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay Venezuela en Puerto Rico zijn de landen die vallen binnen de reiswaarschuwing van de VS.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse aken heeft zijn eerste geval bevestigd waarbij een baby is geboren met hersenbeschadiging als gevolg van de infectie door het Zika-virus. De baby is geboren in een ziekenhuis in Oahu, Hawaï.
Het ministerie van Volksgezondheid van Hawaii zegt dat de moeder hoogstwaarschijnlijk is geïnfecteerd met het virus toen ze in mei vorig jaar in Brazilië was. De baby is daarbij geïnfecteerd in de baarmoeder. Het Zika-virus wordt overgebracht door de Aedes-muskieten.

Sinds oktober zijn er ongeveer 3.530 baby’s geboren met microencephaly, wat kan leiden tot kleine hoofden en onderontwikkelde hersenen. Het merendeel van de gevallen van microencephaly in Brazilië zijn geregistreerd in de armere noordoostelijke staten. In 2014 waren er nog minder dan 150 gevallen van microencephaly in heel Brazilië.

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid zegt dat het nieuwe testkits heeft ontwikkeld om de aanwezigheid van drie virussen - Dengue, Zika en Chikungunya - snel te kunnen identificeren. Alle drie virussen worden overgebracht door dezelfde Aedes-muskiet.

Minister van Volksgezondheid, Marcelo Castro, zegt dat de testen als eerste zouden worden gegeven aan zwangere vrouwen. Brazilië kampt met de grootste uitbraak van Zika, die wordt gekoppeld aan een scherpe piek in geboorteafwijkingen.
Castro heeft ook extra middelen aangekondigd om versneld een vaccin te vinden voor het Zika-virus. Het doel was volgens hem om in recordtijd een vaccin te ontwikkelen. Op dit moment is de enige manier om het virus te bestrijden, stilstaand water waar de muskieten broeden op te ruimen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May