Derde devaluatie ingezet met cambio's als 'window office'
17 Jan 2016, 14:07
foto
Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders.


Om de omhoogschietende koers voor de Amerikaanse dollar te remmen, is overeengekomen dat ondernemers valuta bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) kunnen krijgen voor een koers van SRD 5,15 per 1 USD. De VHP en de NPS plaatsen vraagtekens bij dit besluit. De hamvraag is: “Waar komt het geld vandaan?” NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt dat een derde devaluatie is ingezet.

Remy Bhailal, voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders in Suriname, heeft op de persconferentie van het ministerie van Financiën vrijdag, uitgelegd op welke manier getracht zal worden de hoge koers terug te brengen. De SPSB zal garant staan voor het verkrijgen van de valuta. Klanten kunnen binnen zeven werkbare dagen over de vreemde valuta beschikken. De dollars voor de SPSB zijn niet beschikbaar gesteld door de Centrale Bank van Suriname, benadrukte Bhailal.

“Laat er transparantie komen,” zegt VHP voorzitter Chan Santokhi op het besluit. “Het kan niet zo zijn dat de SPSB als een ‘window office’ gebruikt wordt van de Centrale Bank. De dollars worden goedkoop aangeleverd, de SPSB verkoopt ze voor hoger door. We moeten weten of er mensen zijn die munt slaan uit het verschil. Waarom alleen de SPSB, waarom zijn de andere banken uitgesloten?” vraagt Santokhi zich af.

Voor Rusland betekent het besluit dat de derde devaluatie in gang wordt gezet. “Ik had hiervoor al gewaarschuwd”, haalt hij aan. “Ze willen het nu gaan houden op een koers van SRD 5,15 voor de US dollar. Een derde devaluatie dus. Toen ik dit opperde vond de coalitie dat het nonsens was. Op de persconferentie heeft men eigenlijk aangegeven dat dat proces reeds op gang is gebracht.” Rusland vraagt zich ook af door wie de valuta beschikbaar gesteld gaat worden. Gilbert van Dijk, directeur van Suriname Business Center kijkt de kat uit de boom. “Ik kijk ernaar uit waar de SPSB het geld vandaan haalt,” geeft hij aan. “Het land kent genoeg wetten om zaken richtig te laten lopen. Laten we het positief betreden.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May