Aanvang cameratoezichtproject voor Paramaribo
16 Jan 2016, 23:22
foto
Waarnemend korpschef Agnes Daniel en ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China. (Foto: Chinese Ambassade)


Chinese technici zullen van het jaar beginnen met het ontwerp en de constructie van een camerabewakingssysteem voor Paramaribo. Ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China heeft dit tijdens een bespreking met waarnemend korpschef Agnes Daniel meegedeeld. Het camera- surveillancesysteem heeft een waarde van ongeveer 4 miljoen Euro.

In de bespreking stond de politiesamenwerking tussen Suriname en China centraal. Zo heeft de ambassade toegezegd het uitwisselingsprogramma en de opleidingsmogelijkheden voor politieagenten in China te continueren. De diplomaat heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om zijn zorg te uiten over de toenemende en verruwde criminaliteit naar Surinamers van Chinese afkomst en Chinese ondernemers. Hij heeft gevraagd om een nog krachtiger optreden van de politie in de strijd tegen criminaliteit en eventuele bescherming voor de ondernemers en hun eigendommen.

De waarnemend korpschef is de volksrepubliek erkentelijk voor alle geboden donaties en trainingsmogelijkheden. Zij heeft benadrukt dat het korps zich voor alle Surinamers inzet. De huidige financiële situatie in het land, leidt tot een toename van berovingen en diefstallen, heeft Daniel aangegeven. Veel Chinese winkeliers zijn hierbij het doelwit. Zij heeft de ambassadeur op het hart gedrukt om bij de achterban erop te hameren dat zij de in Suriname gesproken talen aanleren. Dit zou kunnen bijdragen aan hun eigen bescherming. Daniel en de ambassadeur zijn overeengekomen om direct over politiezaken waar Chinezen zijn betrokken, te communiceren. Als onderdeel van de samenwerking zal de ambassade per geval nagaan hoe de politie te assisteren.

De donatie van het camera surveillancesysteem staat in het teken van de aanpak van de zware criminaliteit. De Chinezen hebben dit bewakingssysteem al in maart 2015 aan voormalig justitieminister Edward Belfort aangeboden. In de ontwerp begroting 2016 van het justitieministerie wordt hiervan melding gemaakt.. “Voor het opsporen en terugdringen van criminaliteit op trans- en grensoverschrijdend niveau (…).” Het totaalbedrag voor dit project is begroot voor SRD 20 miljoen en opgebracht als schenking door China.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May