Valutacrisis of vertrouwenscrisis?
16 Jan 2016, 06:28
foto
Actiegroep We Zijn Moe hervat protestacties. Vrijdagmiddag is het protest tegen het beleid weer begonnen.


De wisselkoers blijft maar stijgen. Het gebrek aan valuta is niet het probleem, maar slechts een symptoom. Het probleem is een gebrek aan vertrouwen. Gebrek aan vertrouwen in de Centrale Bank van Suriname. Gebrek aan vertrouwen in de minister van Financiën. En daarmee gebrek aan vertrouwen in onze SRD. Zolang er niets wordt gedaan aan herstel van het vertrouwen zal de koers blijven stijgen. Dit zal leiden tot gebrek aan vertrouwen in de regering en belanden wij van een economische crisis in een vertrouwenscrisis. Het heeft niets te maken met het buitenland. Heeft het buitenland ongedekt geld in omloop gebracht? Heeft het buitenland verspild? Bepaalt het buitenland onze buitensporige uitgaven? NEE! Het is tijd dat zij die verantwoordelijk zijn voor dit beleid ter verantwoording worden geroepen. Zo snel als mogelijk aftreden en zodoende plaats maken voor iemand die vertrouwen geniet en kennis heeft van zaken.

Donderdag heeft de minister van Financiën tijdens een persconferentie de knuppel in het hoenderhok gegooid. Het over en weer beschuldigingen uiten, bevestigt het sterke vermoeden dat er een gebrek aan vertrouwen is welke de oorzaak is van deze valutacrisis.
Wij moeten als land geen struisvogelpolitiek voeren. Wij moeten eerlijk zijn naar elkaar toe. Onze valuta-inkomsten zijn afgenomen en wij zijn als land heel afhankelijk van de import. Er is dus automatisch een tekort. Het is meer dan logisch dat de Centrale Bank niet onophoudelijk kan blijven interveniëren.
Wat het land nodig heeft op dit moment is een governor en een minister van Financiën die vertrouwen wekken en genieten. En zij moeten de ruimte krijgen om te doen wat nodig is om de crisis tegen te gaan. Belangrijk hierbij is de transparantie en eerlijke berichtgeving welke structureel en zo vaak als nodig gedeeld moet worden met de gemeenschap.

Als blijkt dat het vertrouwen in de regering ook komt weg te vallen, dan wordt het tijd dat wij hard gaan nadenken over een zakenkabinet. De huidige politiek gaat geen oplossing brengen in deze situatie. De recente verkiezingen geven aan dat er een gebrek is aan alternatieven. En dat de alternatieven die er wel zijn, onvoldoende draagvlak genieten. Suriname wordt WAKKER! We zijn moe!

Actiegroep We Zijn Moe
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May