Minister Hoefdraad wijst vinger naar zijn voorganger
15 Jan 2016, 15:36
foto
Minister Gillmore Hoefdraad (m) geflankeerd door (r) Remy Bhailal, Adelien Wijnerman, (l) Joy Ten Berge en Wilgo Bilkerdijk. (Foto: Raoul Lith)


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vindt dat de gemeenschap de schuldige moet zoeken waar die is. Hij stoort zich danig dat hij als president van de Centrale Bank van Suriname en nu als minister van Financiën wordt gecriminaliseerd. Dat hij wordt aangewezen als de veroorzaker van de macro economische malaise waarin het land terecht is gekomen.

“Ik heb geen leningen gesloten, ik heb geen kredietopeningen gegeven,” zegt minister Hoefdraad. Hij heeft een persconferentie belegd om te praten over de financiële situatie. Hij legt uit dat hij als president van de CBvS de minister van Financiën steeds kritisch heeft begeleid en altijd een waarschuwend geluid heeft laten horen. “Na het ontslag van minister Adelien Wijnerman is Financiën een blackbox geweest.” Hoefdraad heeft sindsdien geen cijfers gehad van de minister van Financiën, Andy Rusland.

Hoefdraad zegt dat hij op basis van de cijfers die de toenmalige minister van Financiën, Rusland –nu minister van Transport, Communicatie en Toerisme- hem heeft gegeven, heeft gewerkt. Eind 2013 zou Rusland hem hebben aangegeven dat de staat SRD 300 miljoen aan achterstallige betalingen had. De werkelijke schuld bedroeg toen SRD 1,4 miljard. Nadat Hoefdraad vorig jaar overnam op het ministerie, werd hij geconfronteerd met miljarden aan achterstanden. Op dit moment is de staatsschuld SRD 8,3 miljard. “Dat is 48,3% van het Bruto Binnenlands Product en nog binnen de wet.”

“Als je verkeerde cijfers krijgt voorgeschoteld, moet de gemeenschap de schuldige zoeken waar die is.” Op de vraag waarom er niet eerder is ingegrepen op Financiën tijdens Rusland, zou de staf van het departement hebben aangegeven dat Rusland en een van zijn adviseurs het beleid bepaalden. “Wat ik nu doe is opruimen,” zegt Hoefdraad. “Waar waren toen de controlemechanismen, waar was de vaste parlementaire commissie van Financiën?”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May