VES-voorzitter Sowma: Economie krimpt met 2 tot 3%
14 Jan 2016, 00:01
foto
Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. (Foto: René Gompers)


De verwachting voor 2016 is dat de Surinaamse economie zal inkrimpen. Schattingen van 2 tot 3% zijn genoemd. Het vertrek van Suralco zal zich ten volle doen gevoelen door het wegvallen van de spin-off effecten. "Onze grootverdiener van weleer, zal met de zeer lage olieprijzen heel moeilijke tijden doormaken, ondanks de stijging van de toegevoegde waarde van de productie. De bijdrage aan staatsinkomsten in de vorm van dividend en de ooit gecalculeerde netto besparing van deviezen zal in het gunstigste geval nihil zijn."

Het sombere beeld over de economie schetste Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), woensdagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie in hotel Krasnapolsky. Hij merkte op dat hij niets nieuws vertelde. In de goudsector maakt Rosebel Gold Mines moeilijke tijden door. Naar verwachting zal Surgold in het vierde kwartaal haar productie starten. Voor dit jaar moeten de inkomsten uit de goudsector niet overschat worden bij gelijkblijvende prijzen, waarschuwde Sowma. Ook de werkgelegenheid zal bij de start van de goudmijn niet verder oplopen, maar eerder afnemen.

Sowma haalde aan dat de productie in de landbouw en visserij verder onder druk staat. Hij noemde de rijst-, de bananensector met de uitgebroken Moko-ziekte en de garnalenexport. "De handelssector maakt door sterke daling van de koopkracht, maar ook door de jarenlange ongebreidelde, ongecontroleerde toename van de concurrentie zeer moeilijke tijden door," stelde Sowma.

Continu overleg nodig
Er moeten onmiddellijk op korte termijn structurele maatregelen worden genomen om de vrije val te stoppen en terug te keren op het pad van stabilisatie. Enkele maatregelen in de budgettaire sfeer zijn reeds genomen, maar deze zijn, zoals blijkt, niet voldoende, meent de VES-voorzitter. Op korte termijn zullen meer inkomsten genererende en uitgaven verlagende maatregelen getroffen dienen te worden.

Voor de ingrijpende maatregelen zal continu overleg moeten plaatsvinden met de sociale partners op voorzittersniveau. De omvang van de problemen dienen in kaart te worden gebracht. Een crisisteam bestaande uit integere, onafhankelijke deskundigen, moeten voorgedragen door de sociale partners die de mogelijke maatregelen en hun gevolgen voorleggen, waarna besluiten genomen kunnen worden, stelde Sowma.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May