Obama benadrukt wereldleiderschap van Amerika
13 Jan 2016, 01:32
foto
De Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn laatste 'State of the Union'. (Beeld: CNN)


De Amerikaanse president Barack Obama besteedde bij zijn laatste 'State of the Union' dinsdagavond veel aandacht aan de economie, de dagelijkse dingen die belangrijk zijn voor de Amerikanen en het wereldleiderschap. Hij zei dat het land uit de moeilijke fase is gekomen en er weer economisch goed voor staat. Er zijn in diverse sectoren veel banen gecreëerd. Obama verklaarde optimistisch te zijn over de toekomst. Hij prees de burgers van het land en zei dat zij een stem hebben. Democratie is de brand van Amerika, benadrukte Obama.

"Amerika is het sterkste land in de wereld. Niemand komt zelfs in de buurt," zei Obama. Hij merkte op dat als er grote internationale problemen zijn, de wereld bij Amerika aanklopt. Surveys show our standing around the world is higher than when I was elected to this office, and when it comes to every important international issue, people of the world do not look to Beijing or Moscow to lead - they call us.

Over de Islamitische Staat (IS) had de Amerikaanse president ook een duidelijke boodschap. Hij benadrukte dat IS onverminderd bestreden zal worden. Hij zei dat gerechtigheid zal geschieden. Wie daaraan twijfelt, "kan het navragen bij Osama bin Laden".

Obama stipte aan dat het door hem ingevoerde zorgstelsel ervoor gezorgd heeft dan bijkans 90 procent van zijn landgenoten voor het eerst verzekerd is. De Amerikaanse president heeft duidelijke taal gesproken over klimaatsverandering. Hij merkte op dat natuurrampen en de enorme bosbranden in de VS daar het resultaat van zijn. Hij wil dat hernieuwbare energiegebruik wordt verdubbeld. Obama hield een krachtige en korte speech, waarin hij aangaf dat de toekomst er goed uitziet voor Amerikanen die niet bang moeten zijn voor veranderingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May