Reactie op uitbreiding aantal notarissen
13 Jan 2016, 14:14
foto


Het begint zo langzamerhand een cliché te worden dat het aantal notarissen wordt verhoogd naar 30.
Reeds in 2012 is door de Raad van Ministers een ontwerpwet goedgekeurd waarbij het aantal van 20 notarissen zou worden opgetrokken naar 30. Ook bij de begrotingsbehandelingen in de afgelopen jaren is dat steeds beloofd. Tot de dag van vandaag is het ontwerp niet ingediend bij De Nationale Assemblee ter goedkeuring. Tijdens de huidige begrotingsbehandeling wordt opnieuw deze belofte gedaan.

Inmiddels is het aantal wachtende kandidaat-notarissen gegroeid naar 20, hetgeen betekent dat indien de wet 30 notarissen toelaat er 10 kandidaat-notarissen nog steeds op de wachtlijst zullen staan, van wie de eerste pas over 6 jaren en de laatste pas over 17 jaar voor benoeming in aanmerking komt.
Het is onbegrijpelijk dat er anno 2016 een wettelijke beperking geldt en een numerus clausus wordt gehanteerd in de Notariswet.
Zo ver ik kan nagaan, geldt voor geen enkele vergelijkbare groep in Suriname een numerus clausus. Zodra er wordt voldaan aan de wettelijke vereisten wordt men toegelaten tot het uitoefenen van het beroep.

Advocaten, artsen en accountants zijn niet beperkt door numerus clausus. Waarom moet er wel voor de notarissen een beperking gelden? Zijn er bepaalde belangen die beschermd moeten worden?

Het is ongehoord om kandidaten na voltooiing van hun notariële studie en na volbrenging van hun wettelijk voorgeschreven stage nog jaren in onzekerheid te laten; zij voldoen aan de wettelijk voorgeschreven regels.
Bescherming van elitaire belangen en numerus clausus moeten anno 2016 met een volkspresident als leider van de regering tot het verleden gaan behoren.

Jack Mohanlal
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May