Jhauw: Beter product, lagere prijs en nieuwe markten
12 Jan 2016, 00:01
foto
CEO Amichand Jhauw van Fly All Ways. (Foto's: Ranu Abhelakh)


De start van de commerciële vliegoperatie voor Fly All Ways is een stap vooruit voor Suriname. Lokale banken die ons project geloven, hebben hierin geïnvesteerd, zegt CEO Amichand Jhauw aan Starnieuws. “De investeringen is iets boven de tien miljoen US dollar. Veel geld voor Suriname, maar niet voor de luchtvaartsector.”

De financiering van het bedrijf is moeilijk verlopen, verduidelijkt Frits Pengel, FAW president-commissaris. Het certificeringsproces heeft langer geduurd. “De toestellen hebben langer op de grond gestaan zonder inkomsten te generen. Het heeft ons meer gekost dan de initiële planning.” Naast de financiële ondersteuning van de lokale banken, in het bijzonder de Hakrinbank, heeft vliegmaatschappij Blue Wing ook geïnvesteerd, benadrukt de president-commissaris. Hij wijst verhalen over financiële betrokkenheid van ondernemer Dilip Sardjoe naar het rijk der fabelen. “Sardjoe is een goede vriend en geeft ons veel adviezen, maar hij is geen aandeelhouder van FAW.”

São Luís als eerste nieuwe markt
FAW heeft bewust gekozen om de vliegtuigen te kopen in plaats van te leasen, zegt Jhauw. Hij heeft alle begrip voor het certificeringsproces dat 22 maanden heeft geduurd. “Het ging niet alleen om een vliegtuig te certificeren, maar om een geheel nieuw bedrijf.” In de tussentijd heeft het management niet stilgezeten en naar nieuwe bestemmingen uitgekeken. Zo is na een jaar onderhandelen een overeenkomst bereikt met de Braziliaanse deelstaat Maranhão. “Wij hebben veel werk verzet om deze nieuwe route binnen te halen. De Braziliaanse regering heeft dat voor ons in orde gemaakt” zegt de CEO. Op 22 januari vliegt FAW met reisagenten en andere stakeholders naar São Luís.

De inaugurele vlucht wordt groots binnengehaald door toerismeminister Delma Andrade van Maranhão. Het is na zes jaar dat deze noordelijke deelstaat een internationale vlucht zal verwelkomen. De Brazilianen die het toerisme actief promoten in hun gebied, menen alternatieve opties te kunnen bieden aan Surinamers en andere toeristen op de FAW vliegroutes. “Het geeft ons een goed gevoel voor toerisme-ontwikkeling tussen Suriname en Brazilië.” Na de tour, wordt de route een lijnvlucht die twee tot drie keer per week wordt aangedaan. Volgens Pengel is de keus voor Maranhão tot stand gekomen, na marktonderzoek onder de aanwezige Brazilianen in Suriname. “Het overgrote deel van hen komt uit Noord Brazilië. Als zij in São Luís worden afgezet, zijn zij dichter bij hun eindbestemming.”

FAW product beter dan concurrent
Het FAW product bestaat uit lijnvluchten en charters binnen de regio en noordelijk deel van Zuid-Amerika. Pengel garandeert de samenleving dat FAW de concurrentie kan doorstaan tegen een redelijke prijs. “Wij weten wat de concurrent biedt en aankan, op de routes die wij zullen aandoen. In de regio zijn Caribbean Airlines, LIAT en Insel Air de voornaamste concurrenten. Pengel haalt als voorbeeld de route naar Barbados aan. Vanuit Guyana zijn er dagelijks vier vluchten van Caribbean Airlines die vliegt met een fulljet, met een stop in Trinidad & Tobago. LIAT heeft een direct vlucht, maar vliegt met een propeller. Wij kunnen een directe vlucht in onze fulljet uitvoeren. “Wij hebben een beter product tegen een aantrekkelijke prijs. Wij zijn niet duurder op die route, maar gaan ook geen prijzenoorlog aan.”

Zo zal FAW drie keer in de week vliegen op Georgetown-Barbados. In de toekomst wordt deze lijnvlucht doorgetrokken naar St. Maarten. Een andere optie is mogelijkerwijs Georgetown-Barbados-Antiqua-St-Maarten. Door op Barbados te vliegen, denkt FAW meerdere passagiers tegemoet te komen die doorreizen naar Europa en Noord-Amerika. “Onze markt is de totale regio en kan onmogelijk alleen Suriname zijn. Wij streven ernaar om meerdere regionale verbindingen tot stand te brengen. Dit is pas het begin. Over een jaar ziet ons route schema er compleet anders uit”, verzekert Pengel. FAW opereert vanuit de J.A. Pengelluchthaven waar zij ook een eigen hangar heeft. Nu wordt tegen een vergoeding gebruikt gemaakt van de faciliteiten van de SLM, zoals de vertrekhal. “In de toekomst willen we alles in eigen beheer hebben en onze eigen vluchtafhandeling doen.”

Als directeur voor FAW is Soejijar Verkuijl aangesteld. De commerciële operatie is in handen van de Braziliaan Bruno Gibson. Jhauw geeft aan dat er ongeveer 40 personen werken bij FAW. “Het gaat om een nieuw team. Er zijn veel buitenlanders. Onze totale aviation skills bij elkaar zijn samen 280 jaren, en zij die vliegen hebben samen 80.000 tot 90.000 vlieguren.” De vliegmaatschappij heeft zondag met een ‘inaugurele’ vlucht boven Suriname, het startsein gegeven van hun commerciële vliegoperatie voor de regio. De vloot bestaat uit twee Fokker F70 toestellen met 80 stoelen. Gezagvoerder Nelson Seferina komt uit Curaçao en heeft eerder op Suriname gevlogen. Tweemaal per jaar ondergaat het vliegteam (4 gezagvoerders en 3 copiloten) hun vliegcertificering in Nederland. Het uitdagende zit volgens hem in het feit dat het om een nieuw bedrijf gaat. “Nu gaan wij de operatie echt starten en eventuele kinderziektes wegwerken.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May