Patiënt dupe van probleem specialisten SVZ en SZF
11 Jan 2016, 06:17
foto


Medische specialisten van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) weigeren om patiënten van het Staatsziekenfonds op te nemen, behalve als zij met een garantiebrief komen. De specialisten krijgen niet het afgesproken tarief, waardoor of SZF garant moet staan óf de patiënt het aanvullende bedrag zelf betaalt. Gesprekken hebben tot nu toe geen oplossing gebracht.

Algemeen directeur van SVZ, Manodj Hindori en SZF-directeur Rick Kromodihardjo zeggen desgevraagd in afzonderlijke gesprekken aan Starnieuws dat ze hopen dat er snel een oplossing komt, waardoor de patiënt niet verder de dupe wordt. "De medische specialisten van SVZ hebben de directeur van het SZF gevraagd om helderheid omtrent de betaling voor verleende klinische medische zorg bij SZF patiënten per 1 januari 2016," zegt Hindori. Kromodihardjo geeft aan dat hij vandaag een onderhoud heeft met minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. Hij kan niet zonder meer toezeggingen doen aan de specialisten, aangezien de middelen niet beschikbaar zijn. "Ik doe een beroep op de specialisten om het model van opnamestop te verlaten en weer gewoon continuïteit te geven aan het bieden van de medische zorg. Het probleem is zeer complex en het moet absoluut niet zo zijn dat er onwil van welke aard dan ook is van een der partijen om deze zaak structureel op te lossen," zegt de SZF-directeur.

Tussentijdse oplossing zoeken
Er is intensief overleg met de directie van het ziekenhuis en de Medische Staf, onder leiding van Dick Nahar, om in elk geval alvast een tussentijdse oplossing te vinden, zegt Kromodihardjo. Na de brief van de medische staf heeft de SZF-topper gelijk gebeld met Nahar om uit de impasse te komen. Aangegeven werd dat SZF en SVZ de ruimte vragen om samen met de regering te komen tot een structurele oplossing, waarbij in de tussentijd een voorlopige vergoeding is voorgesteld op basis van een ligdag-aandeel, dat reeds gold als klinische vergoeding vóór de nieuwe overeenkomst van februari 2015. Deze tussentijdse oplossing werd niet afgewezen door Nahar, alleen vroeg hij ook dat het SZF garandeert dat de particuliere tarieven voor klinische zorg als gevolg hiervan zouden worden betaald teruglopend naar februari 2015, zegt Kromohardjo. Hij merkt op dat SZF overleg moet plegen met de regering die nu geen geld hiervoor ter beschikking heeft.

De SZF-directeur merkt op dat aanvankelijk de ruimte tot 15 januari was gegeven, maar intussen worden alleen patiënten met een garantie opgenomen. "Duidelijk moet zijn dat het niet zo is dat de specialisten helemaal niet worden betaald. Zij krijgen als tussentijdse oplossing reeds een ligdag aandeel voor klinische verrichtingen en zij worden ook betaald voor declaraties voor poliklinische verrichtingen welke wel rechtstreeks door het SZF wordt betaald aan de specialisten inzake een overeenkomst met de Vereniging van Medici in Suriname (VMS). Het is goed om ook in één adem aan te geven dat de poliklinische verrichtingen welke nu worden betaald wel zijn gebaseerd op nieuwe tarieven welke zijn overeengekomen tussen het SZF en de VMS," zegt Kromodihardjo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May