'Enorme inspanningen voor gezondmaken economie'
09 Jan 2016, 00:38
foto
Anthony Caram


De te verwachten opbrengsten van de Staat uit Surgold en de olieraffinaderij zullen ongetwijfeld verlichting brengen in de huidige situatie. Zij zullen onze problemen echter niet oplossen, omdat deze in belangrijke mate van structurele aard zijn. Bovendien zullen in 2016 nieuwe schokken zich doen gevoelen, waaronder het effect van de sluiting van de aluinaardefabriek en de forse verhoging van de energieprijzen. Het kan niet de bedoeling zijn door te gaan met het verder optrekken van de lopende uitgaven. De per saldo te verkrijgen additionele opbrengsten dienen goeddeels te worden benut voor de financiering van productieve projecten.

Dit zei de hoogleraar Anthony Caram vrijdag tijdens het seminar Macro-economic outlook Suriname 2015-2018, Heading to the Future through a Financial Crisis gehouden door het Institute for Graduate Studies & Research (IGSR). Op het seminar in het IGSR/Staatsoliegebouw op het universiteitscomplex hebben diverse deskundigen een inleiding gehouden. Allen wezen op de fragiele situatie van de economie en dat het tij moet worden gekeerd.

Caram legde uit dat er geen makkelijke en snelle uitweg is uit de bestaande situatie. Daarvoor zijn enorme inspanningen van de private en publieke sectoren nodig. "Dan nog zal het enkele jaren duren alvorens de economie weer in balans komt, gelet op de ernst van de huidige scheefstand. Op termijn kunnen productie- en productiviteitsverhogingen, alsook een verantwoorde herverdeling van de inkomens- en vermogensverdeling soelaas brengen," stelde Caram.

Herstructurering van het ambtenarenapparaat en de staatsfinanciën zijn onvermijdelijk voor borging van de budgettaire en monetaire stabiliteit, benadrukte Caram. "Mijn dringend advies is dan ook bij de beleidsvoering het accent te verleggen van financiering van budgettaire tekorten naar aanpassing daarvan door een evenwichtige combinatie van uitgavenverlagingen en inkomstenverhogingen. Tegelijkertijd moet een verschuiving worden doorgevoerd van lopende naar meer productieve uitgaven," zei Caram.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May