Binda: Ordening supermarkten moet met gedegen plan
09 Jan 2016, 00:01
foto
Sham Binda


Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), vindt dat minister Sieglien Burleson zonder een gedegen plan winkelvergunningen heeft stopgezet. De minister zegt in een brief dat voorlopig geen vergunningen gegeven zullen worden in verband met de ordening van de winkelsector per 1 januari 2016. Het gaat om de categorie winkelier algemeen (supermarkt).

Binda zegt aan Starnieuws dat hier een omgekeerde werkwijze wordt toegepast. Zonder een plan tot ordening is overgegaan tot stopzetting van winkelvergunningen. "Is er een studie gemaakt van het hele land? Zijn er ook genoeg winkels in Sipaliwini?", vraagt Binda zich af. Binda merkt op dat op deze manier geen werkgelegenheid wordt gestimuleerd.

De minister schrijft aan belanghebbenden dat aanvragen die gedaan zijn vóór 1 janauri 2016 wel zullen worden afgehandeld. De bewindsvrouw deelt mee dat verschillende belangengroepen in de samenleving protest hebben aangetekend over verstrekken van winkelvergunningen voor supermarkten. Argumenten die hierbij worden gegeven zijn dat veel winkels en hun bezoekers zorgen voor overlast. Onderlinge concurrentie zorgt voor uitholling van deze vorm van ondernemerschap. Zelfs toeleveranciers beklagen zich over de hoge distributiekosten van teveel supermarkten naast elkaar, terwijl de afzet hierdoor niet noemenswaardig stijgt.

De bewindsvrouw geeft aan dat sinds haar aantreden in augustus blijkt dat nieuwe vergunningsaanvragen in de categorie 'winkelier algemeen' blijft toenemen. Daarom is besloten om de sector te ordenen. Er zullen voorlopig geen nieuwe aanvragen voor supermarkt in behandeling worden genomen. Aanvragen van de overige categorieën kunnen normaal worden ingediend.

Binda merkt op dat zonder vooraf een plan tot ruimtelijke ordening te hebben, de minister abrupt overgegaan is tot het niet verstrekken van supermarktvergunningen. Straks wordt dat besluit ook genomen over restaurants, kapsalons of andere bedrijven. Hij haalt aan dat mensen vaak een pand opzetten en dan een vergunning aanvragen. "Wij zijn voor ordening, maar dit moet met een gedegen plan gebeuren," benadrukt de voorzitter van AKMOS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May