Suriname Candied Fruits breidt uit met podosiri
08 Jan 2016, 18:57
foto
Op het terrein van het ministerie van LVV zijn duizenden podosiri-plantjes gemaakt. (Foto's: min. LVV)


Suriname Candied Fruits NV (SCF) gaat zich grootschalig richten op podosiri-plantjes. Het bedrijf heeft contracten gesloten met landbouwers in de districten Marowijne en Saramacca. De landbouwers zijn zo gegarandeerd van afzet van hun producten en SCF is verzekerd van vruchten voor de productie.

Als aanzet voor de aanplant heeft SCF 5.000 podosiriplantjes gehad van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Minister Soeresh Algoe heeft aangeraden drie uitlopers uit een outgrower te halen voor goed plantmateriaal. De schenking van het ministerie is dus goed voor 15.000 plantjes.

LVV voorziet de particuliere sector van plantmateriaal, omdat hij ervan overtuigd is dat daar de basis in de ketenontwikkeling van productie zit. Deze ketenontwikkeling creëert volgens minister Algoe werkgelegenheid, inkomsten voor landbouwers en ook voor het land. Eerder hebben Agro Coöperatie Wi! Uma fu Sranan en Alliance podosiriplantjes gehad voor plantvermeerdering. Er is grote belangstelling voor podosiri-producten in de Europese Unie en de Verenigde Staten van Amerika. Van die behoefte wil het ministerie gebruik maken om de productie van deze plant te stimuleren in het land.

SCF heeft plannen om een tweede fabriek op te zetten om gedroogde en ingeblikte vruchten te produceren. Ook zijn er plannen om de branche van diverse oliesoorten, waaronder kokos- en podosiri-olie te betreden. SCF zal binnenkort ook ananas en gember plantmateriaal krijgen van het ministerie. LVV heeft ook toekomstplannen voor de productie van cacao. Minister Algoe gelooft er heilig in dat de bijdrage van het ministerie aan kernbedrijven vruchten zal afwerpen en de agrarische sector verder zal ontwikkelen.
Advertenties