Gezondheidscrisis Brazilië noopt tot actie
08 Jan 2016, 12:21
foto
Patiënten wachten buiten een staatshospitaal in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto's: Reuters)


Brazilië gaat tot bijna 2.500 medisch personeel inhuren voor de staat Rio de Janeiro dat kampt met een gezondheidscrisis. Financieringsproblemen hebben ziekenhuizen onderbemand en slecht uitgerust achtergelaten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft beloofd te zorgen voor medisch personeel.

Acht maanden voor de Olympische Spelen beginnen in Rio, ervaart het land de ergste financiële crisis in een eeuw, wat vooral de openbare diensten zwaar treft. De gouverneur van Rio heeft in december de noodtoestand uitgeroepen nadat het geld opraakte en ziekenhuizen hun diensten verminderden of afdelingen sloten.
Alberto Beltrame, hoge functionaris van het ministerie van Volksgezondheid, heeft de taak om Rio te helpen. Hij heeft een crisis bijeenkomst gehouden om middelen te zoeken bij federale ziekenhuizen die worden overspoeld met patiënten door gebrek aan materieel en personeel bij de staatsziekenhuizen.

Beltrame vertelt aan verslaggevers dat de federale gezondheidszorg in de staat in de komende 20 dagen 2.493 medewerkers, waaronder 693 artsen en 605 verpleegkundigen zal huren. Nieuwe medewerkers zullen worden gecontracteerd voor zes maanden, maar het termijn kan worden verlengd tot twee jaar. Het ministerie zegt dat de maatregel US$ 32,3 miljoen per jaar zal kosten in 2016 en 2017.

"Het is een aanzienlijke stijging, gelijk aan het snel openen van een nieuw ziekenhuis in Rio," stelt Beltrame. Voor degenen die werken in de ziekenhuizen, kan hulp niet snel genoeg komen. "Dit is de ergste crisis die ik heb gezien," zegt Anjela Caldas (60), die 32 jaar als verpleegkundige in Rio heeft gewerkt. Ze vertelt Reuters dat mensen die een spoedoperatie moeten ondergaan zijn weggestuurd, omdat de ruimte is ingenomen door patiënten met chronische gezondheidsproblemen die meestal worden behandeld in andere ziekenhuizen. Ze zegt dat ze werd gedwongen deel te nemen aan omstandigheden buiten haar deskundigheid om.

Zika-virus
De gezondheidsproblemen in Brazilië zijn niet beperkt tot Rio. Het land worstelt met een uitbraak van het Zika-virus. Het door muskieten overgebrachte virus is in de jaren 1940 ontdekt in Afrika en is vorig jaar opgedoken in de Amerika’s. Braziliaanse gezondheidsautoriteiten hebben Zika gekoppeld aan een stijging van het aantal baby's geboren met microcefalie, een aangeboren afwijking die het mentale en fysieke vermogen ernstig beperkt.

Daarnaast zijn vaccins schaars nadat de invoer in het afgelopen jaar is teruggebracht. De Braziliaanse tv-zender Globo heeft donderdag een landelijk tekort aan vaccins gemeld. Een dag eerder heeft het ministerie van Volksgezondheid het aantal doses voor bepaalde vaccins verminderd. Daarmee wil het departement onder meer het US$ 720 miljoen kostende programma controleren. Volgens het ministerie hebben de veranderingen geen invloed op de werkzaamheid. Toen Beltrame werd gevraagd over de vaccins, zei hij dat de situatie wordt opgelost, maar hij heeft geen details gegeven.

Vooruitlopend op de Olympische Spelen, heeft Brazilië ook geprobeerd om vervuild en besmet water schoon te maken. Ambtenaren in Rio hebben toegegeven dat de belofte om 80 procent van het afvalwater dat de Guanabara Bay instroomt, te reinigen niet ingelost zal kunnen worden voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen op 5 augustus. Gezondheidsdeskundigen hebben gezegd dat de risico's van verontreinigd water voor het publiek variëren van gastro-intestinale ziekten tot hepatitis A.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May