Minister is rechterlijke macht erkentelijk voor inzet
07 Jan 2016, 02:34
foto
Minister Jennifer van Dijk-Silos speldt ex-procureur-generaal een onderscheiding op.


Enkele leden van de rechterlijke macht zijn woensdag gehuldigd in de Congreshal. Gewezen procureur-generaal Soebhas Punwasi en rechter Marie Mettendaf hebben veel lof ontvangen. Minister van Justitie & Politie, Jennifer van Dijk-Silos, is onder de indruk van de jubilarissen. Zij heeft aangekondigd dat er verbetering en versterking komt bij de rechterlijke macht.

Van de zeven jubilarissen waren er vijf aanwezig. Punwasi is sinds september 2015 met pensioen. Hij is gehuldigd voor zijn ‘uitzonderlijke bijdrage aan het apparaat’. Mettendaf is gehuldigd voor 40 jaren dienst, Cynthia Klein-Jules en Ilse Krenten voor 30 en Gloria Karg-Sterling voor 25 dienstjaren. De vervolgingsambtenaren Maureen Dayala en Duncan Nanhoe waren afwezig. Van Dijk-Silos is diep onder de indruk en dankbaar. “Ik heb bewondering dat u onder deze omstandigheden werkt. Ik wist niet dat het zo triest was bij de overheid, tot ik minister werd,” geeft ze aan. “Ik heb nu meer waardering voor de mensen die het al die jaren hebben volgehouden. We bedanken u dat jullie je beste jaren hebben gegeven aan de Republiek Suriname.”

Punwasi heeft volgens de bewindsvrouw heel veel offers gebracht om voor de overheid te werken. Door dat besluit heeft hij grote kansen laten varen, merkt ze op. Het bijzondere aan Punwasi is voor waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday, zijn drang om te onderwijzen en leiderschapskwaliteiten geweest. “Of het nou hoog of laag water was, hij heeft het schip altijd van de rotsen kunnen mijden,” haalt hij aan. Voor waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, is Punwasi een “sportieve, tactvolle, genadevolle, respectvolle belangenbehartiger van de samenleving in de strafrechtzitting” geweest.

Van Dijk-Silos deelt mee dat justitie in aanmerking komt voor een lening van de IDB Member Countries. Dit zal het ministerie in staat stellen om een vierde Raio opleiding te draaien, de nodige deskundigheid uit Nederland te kunnen kopen en om leden van het hof en het Openbaar Ministerie bij te scholen. De minister heeft ook graag dat de drie machten die de Trias Politica uitmaken beter en vaker met elkaar moeten communiceren. “Ik heb schroom gemerkt tussen de machten,” haalt ze aan. “En dat moet er niet zijn anders gaan we teveel afhankelijk van elkaar blijven. Schroom niet maar blijf objectief.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May