President Maduro zal kabinet Venezuela herschikken
06 Jan 2016, 14:27
foto
Nicolas Maduro


De Venezolaanse president Nicolas Maduro zal naar verwachting economische aankondigingen en herschikking van zijn kabinet bekendmaken. Nu de oppositie de controle van het Congres heeft overgenomen, wordt het land geconfronteerd met een nieuwe politieke realiteit. Het is meer dan 17 jaar geleden dat het parlement in Caracas in rechtse handen komt.

Maduro heeft dinsdagavond gezegd dat hij afspraken met zijn kabinet zou maken om de revolutie in een nieuw politiek tijdperk te beschermen. De socialistische president heeft eerder zijn top ministers gevraagd om af te treden nadat de partij verpletterende verliezen heeft geleden in de parlementsverkiezingen van 6 december.

De Venezolaanse oppositie heeft gisteren de controle van de Nationale Vergadering overgenomen. De hoogste leiders hebben beloofd om Maduro binnen zes maanden te verwijderen uit het presidentiële ambt. Sinds zijn aantreden in 2013 heeft Maduro zijn kabinet verschillende keren herzien, terwijl de economie steeds verslechterde.

Venezuela worstelt nu met een driecijferige inflatie en ’s werelds ergste recessie. Het land heeft chronische tekorten aan de meest essentiële basisproducten en zijn mensen gedwongen om hun dagen al wachtend in ‘voedselrijen’ door te brengen.
Alle ogen zijn gericht op de toekomstige deelname van het leger in het kabinet. Lager gerangschikte officieren die ook lijden door de economische crisis kunnen immers proberen om steun aan de overheid te verminderen en de kant van de steeds sterker wordende oppositie te kiezen.

Sinds tijdens de socialistische revolutie van wijlen president Hugo Chavez hebben officieren een actievere rol in de burgerlijke instellingen genomen. Huidige en gepensioneerde militaire officieren hebben de controle over ongeveer een derde van de top ministeries van het land.

Kort na de verkiezingen van 6 december, heeft Maduro alle leden van de strijdkrachten bevolen terug te gaan naar de kazerne, wat in het algemeen werd gezien als een bewijs van controle over het leger.
Advertenties

Tuesday 19 January
Monday 18 January
Sunday 17 January