Berenstein: Regering moet eerlijk zijn naar volk toe
06 Jan 2016, 06:27
foto
Robby Berenstein, voorzitter van C-47, tijdens een inleiding voor Kenniskring. (Foto: René Gompers)


De vooruitzichten voor 2016 zijn voor vakbondsleider Robby Berenstein, voorzitter van vakcentrale C-47, niet gunstig. "Maar wij zijn geen zwartkijkers. Wij zullen de verantwoordelijkheid moeten helpen dragen om een oplossing te vinden. Er moet wel een correcte analyse gemaakt worden om het probleem op te kunnen lossen." Dit stelde Berenstein op een bijeenkomst van de Kenniskring dinsdagavond in het Lalla Rookh-gebouw. Hij pleitte voor het voeren van een eerlijk beleid door de regering naar het volk toe.

Berenstein zei dat de maatregelen die tot nu toe getroffen zijn, geleid hebben tot de verdere verarming van de samenleving. Hij somde op, de verhoging van de brandstof, nutsvoorzieningen en de devaluatie van de Surinaamse munt. Daartegenover is er geen toename van de inkomsten van werknemers, geen stimulering van de productie en geen verlichting van de belastingen. De werkloosheid is toegenomen door afvloeiing van werknemers bij Suralco, Iamgold en andere bedrijven.

De vakbondsleider haalde aan dat er ook geluiden zijn om de regering maar te laten zodat zij haar eigen rommel opruimt, want de middelen zijn opgemaakt. Berenstein benadrukte dat het gaat om geld van de Staat, van het volk. De vakbeweging kan zich niet permitteren om de verantwoordelijkheid niet te helpen nemen voor oplossingen. Een groot deel van de beroepsbevolking is werkloos geworden, stelde Berenstein.

"De ongebreidelde uitgaven om verkiezingswinst te behalen, de enorme publiciteitscampagne die gevoerd is en de corruptie zijn de boosdoeners," zei Berenstein. Hij haalde aan dat de regering zonder goed overleg de maatregelen heeft getroffen. Pas daarna worden maatschappelijke groepen betrokken. In het geval van de verhogingen, had volgens Berenstein de regering allang de plannen klaar en heeft draagvlak proberen te vinden door het Financieel Economische Platform in het leven te roepen. Nu zijn er kostenverhogende maatregelen getroffen zonder dat er een samenhangend pakket is gepresenteerd. De vakbondsleider pleitte voor een eerlijk beleid en structureel overleg.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May