Vonnis rechter over Sapoen/Chitan wordt aangevochten
04 Jan 2016, 20:46
foto


Nu het vonnis op schrift beschikbaar is, blijkt dat kantonrechter Suzanne Chu vindt dat de terugroeping van Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan al een feit is. Zij heeft alle vorderingen afgewezen omdat er ook geen sprake zou zijn van een spoedeisend karakter. Met dit vonnis is bewezen dat de rechterlijke macht onafhankelijk haar werk doet, meent Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur (PL). Hij belegde een persconferentie hierover vanmiddag.

Advocaat van Sapoen en Chitan, Nailah van Dijk, is het helemaal niet eens met het vonnis. Op een vraag van Starnieuws zegt de advocaat dat juist om het spoedeisend karakter de zaak in een korte tijd is behandeld en de uitspraak op 30 december is gedaan. Op 4 januari zou het Centraal Hoofdstembureau (CHS) moeten voorzien in een eventuele vacature. Sapoen en Chitan beschouwen zich nog steeds als Assembleeleden. Zij ontvangen een schrijven van CHS dinsdagochtend. Van Dijk zegt dat in beroep zal worden gegaan tegen dit vonnis. Er zal ook een bodemprocedure worden gestart.

Somohardjo stelt dat de wetgever geen enkele beperking opgelegd heeft om gebruik van de bevoegdheid tot terugroeping. Evenmin heeft de wetgever consequenties verbonden bij het niet in acht nemen van de vereiste procedure tot terugroeping. Somohardjo vindt dat het CHS niet de bevoegdheid heeft om te bepalen of een terugroeping al dan niet rechtsgeldig is, maar slechts een uitvoerende taak heeft en in deze invulling moet geven aan de opengevallen vacatures.

Somohardjo stelt dat tegen de voorzitter van De Nationale Assemblee Sapoen en Chitan niet kan uitnodigen om de Assembleevergaderingen bij te wonen. De partij zal eerst een brief met het vonnis doen toekomen aan Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, waarin aangeven wordt dat beide heren geen Assembleeleden meer zijn. Mochten ze toch uitgenodigd worden, dan wordt een kort geding aanhangig gemaakt, waarbij de PL de hoogst mogelijke dwangsom zal eisen. “Dat bedrag zal bestemd zijn voor de minder draagkrachtigen binnen de samenleving,” zegt Somohardjo.

U kunt het vonnis van de kantonrechter hier downloaden.
pdf-icon.gif Vonnis_PL-Sapoen-Chitan.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May