Switi watra traditie mogelijk naar Kwakoeplein
01 Jan 2016, 22:33
foto
Duman Elly Purperhart neemt wat switi watra tot zich, alvorens het boekwerk over haar leven en werk te signeren. Donderdag was de traditionele 22ste Tapu yari switiwatra op het Onafhankelijkheidsplein. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


De openbare owru yari wasi met switi watra zal eind van dit jaar mogelijkerwijs niet meer op het Onafhankelijkheidsplein zijn. Er zijn plannen om deze traditie te verhuizen naar het Kwakoeplein, zegt Rita Ravenberg aan Starnieuws. Zij zet de oudejaarstraditie van duman Elly Purperhart voort.

Volgens Ravenberg vinden de meeste culturele activiteiten al op het Kwakoeplein plaats. “Ons nationaal monument, het beeld van Kwakoe, staat ook daar.” De Federatie Fu Afrikan Srananman (FFAS), die de organisatie nu in handen heeft, bevestigt de verhuizingsplannen. “Het is nog maar een gedachte. We moeten intern verder hierover discussiëren”, benadrukt FFAS-voorzitter Iwan Wijngaarde. De rituele wassing is al jaren een publiekstrekker op het Onafhankelijkheidsplein. “De plaats is centraal en vele Surinamers en toeristen starten de laatste dag van het jaar met een wasi hier.”

Tientallen personen hebben zich gisteren laten wassen met het geurige water. De één koos voor een bescheiden natmaken van het gezicht en onderarmen. Andere lieten zich rijkelijk zegenen door een volledig kruidenbad, terwijl sommige flessen bij zich droegen om de switi watra mee te nemen. Met enkele zegeningswoorden van Ravenberg en het zingen van het Surinaamse volkslied, startte de rituele wasi. “Het is voor mij een grote eer om het volk te bedienen. Na wroko fu a kondre en ik doe dit met mijn heel hart.” Daags te voren heeft zij zich geestelijk voorbereid op deze grote dag. “Ik heb god om de kracht gevraagd om de mensen die hier komen te begeleiden. Den sma e kon dja nanga lobi, plezier en vertrouwen in mij.”

Aanvankelijk zou grondlegger Puperhart deze 22ste Tapu yari switi watra openen. Zij was verlaat. De duman had eigenlijk op 31 december 2014 afscheid genomen van het geheel en zei voor de laatste keer aanwezig te zijn. Zij was er gisteren speciaal om het boekwerk over haar leven en werk te signeren. Nog voor ze de pen vasthield, liep zij eerst naar de kappa en nam wat van het kruidenmengsel tot zich. De switi watra ceremonie is niet religie of cultuur gebonden, maar bedoeld als een geestelijke ondersteuning voor in het nieuwe jaar. “Het is als geestelijke voeding voor het lichaam, net als gasoline voor je auto”, meent Purperhart.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May