Economische situatie drukt pret niet in binnenstad
31 Dec 2015, 20:01
foto
De mensenmenigte wordt op veilige afstand gehouden tijdens de pagara-estafette in de binnenstad. (Foto's: René Gomers)


De pagara-estafette in het centrum van Paramaribo is dit jaar kort geweest. Het vuurwerkspektakel is niet bespaard gebleven van de gevolgen van de economische situatie. Maar dat heeft de ‘owru yari’ pret geenszins gedrukt. Het is heel druk op straat. In haast alle straten wordt het ‘gemis’ aan pagara's opgevangen met live bands, dj’s en de tientallen soundcars die zijn komen opdraven. “We genieten nu, volgend jaar gaan we hard werken”, deelt een vrouw mee voordat ze de volgende slok van haar bier neemt.

Er is veel minder afgeschoten dit jaar. Maar de hypnotische greep van de pagara is helemaal niet gaan verslappen. Met mobieltjes en fototoestellen gericht op de ontploffende ‘bombels’ werd de pagarastreng als in extase gevolgd door een menigte. De brandweer en de politie, die overigens de estafette in goede banen hebben geleid, hebben soms extra moeite betracht om de ‘bezeten’ menigte op veilige afstand te houden.
Velen zijn voorbereid gekomen met tot de nok gevulde koelboxen. Op den duur leek er meer ‘sterk’ dan ‘soft’ meegenomen te zijn. Als er niet genoeg drank is wordt er meer, in het groot, gehaald bij de Chinees die vanachter traliewerk zaken doet. Er is flink gefeest in de straten van hartje stad. Het is niet te merken dat het land het economisch moeilijk heeft.

“We zitten nou eenmaal in deze situatie,” zegt Jerrel. “We moeten gewoon met de ‘flow’ gaan en hard werken anders komen we er niet uit.” Humphrey, gezeten op een koelbox wacht eenzaam op zijn ‘crewleden’. Zij zitten hoogstwaarschijnlijk vast ergens in de mensenzee. Ook hij gaat harder werken in het komend jaar, deelt hij mee. “Sommige mensen moeten twee banen hebben om uit te komen”, merkt hij op, “maar ik denk dat het goed komt met het land.” Een vrouw die onderweg is naar het podium bij hotel Krasnapolsky hoopt ook dat het komende jaar voorspoed brengt voor Suriname. “Over de precaire situatie wil ik niet eens praten anders zal mijn dag niet goed gaan,” lacht ze.

De pagara-estafette is op den duur een gigantisch streetparty met meerdere muziekbronnen geworden. Naast de traditionele podia bij Dresscode, Krasnapolsky en Galaxy dragen de vernuftige soundcars steeds meer bij aan de ‘owru yari’ sfeer. De mensen gaan helemaal uit hun dak wanneer de opzwepende muziekgenres keihard uit de speakers dreunen. Hier en daar vallen er te midden van de drukte innige ‘brasa’s’ ‘bosi’s’ en ‘yari’ wensen.

Voor de komiek Ruben Welles moet de precaire situatie geen reden zijn om dromen niet waar te maken. “Surinamers, jullie moeten minder klagen en gewoon doen. Vooral de leuke dingen die jij wil doen, moet je gewoon doen. Niets anders is interessant, gewoon doen!”, drukt hij de samenleving op het hart. Tussen de mensen door, gevolgd door een cameraploeg, begeeft Kenny B zich naar hartje stad. Ook hij drukt het volk op het hart om de moed niet op te geven. “Laten we elkaar begrijpen om dichter bij mekaar te komen. We moeten hard werken, twee keer harder als we dingen willen bereiken.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May