PL-voorzitter: Democratie heeft overwonnen
30 Dec 2015, 13:07
foto
De partijleiding van Pertjajah Luhur op een persconferentie vandaag.
(Foto: Raoul Lith)


De voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, is in een opperbeste stemming na de uitspraak van rechter Suzanne Chu. "Met dit vonnis is de democratie behouden," stelde de politicus op een spoedpersconferentie vandaag. Hij wacht nu op de actie die het Centraal Hoofdstembureau (CHS) moet ondernemen. Er zijn twee vacatures ontstaan. Het CHS moet in plaats van Raymond Sapoen de VHP'er Barkat Mohabali voor gekozen verklaren. De plek van Diepakkoemar Chitan moet ingenomen worden door de NPS'er Prim Sardjoe.

Somohardjo benadrukte dat het gaat om de werking van de democratie. Hij vindt het niet erg dat leden van andere partijen binnenkomen, omdat de verkiezing ingegaan is in een combinatie. De PL-voorzitter merkte op dat de partij twee keer in het ongelijk is gesteld. De partij is doorgegaan en heeft volgens hem uiteindelijk overtuigend gewonnen. PL meent dat Sapoen en Chitan sinds 20 december geen Assembleelid meer zijn. De partijraad heeft hen teruggeroepen. Dit is op 22 december betekend aan het CHS. Dit orgaan moet binnen twee weken voorzien in de ontstane vacature. Uiterlijk 4 januari moet CHS beslissen over de opvolging.

Het vonnis houdt in dat er een voorbeeld is gesteld, voerde Somohardjo aan. Het kan niet zo zijn dat een partij kandidaten stelt en deze worden omgekocht door kapitaalkrachtigen. De Terugroepwet is geen papiertijger gebleken. Alle volksvertegenwoordigers zullen volgens Somohardjo nu rekening mee houden dat ze teruggeroepen kunnen worden indien zij overlopen. "Ik ben er trots op dat ik zo een machtige partij leid. Wij hebben een sterk team," zei Somohardjo.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May