Presidentieel Besluit zoet water export niet volgens regels?
30 Dec 2015, 18:08
foto


Tijdens de persmeeting met de President op maandag j.l. werd wederom getracht om het Presidentieel Besluit (PB) “toestemming exploratie en exploitatie zoet oppervlakte water” aan AMAZONE RESOURCES AG/S.A. ter discussie te stellen, middels een zogenaamd onnozele vraagstelling door een verslaggeefster aan de President. Ik heb twee vragen de eerste is, heeft het Presidentieel Besluit een juridische basis althans woorden van gelijke strekking. Hiermee werd getracht het kabinet weer te stigmatiseren.

Uiteraard kan niet van de President worden verwacht dat hij de technische achtergronden van het ontstaan van het Presidentieel Besluit uit het hoofd moet weten. Desondanks wist de President wel dat lang voor zijn tijd deze wettelijke regeling gehanteerd werd.
Als mede verantwoordelijke voor de totstandkoming van het Presidentieel Besluit wens ik de vraag wel te beantwoorden. In het “Besluit Staats- en Bestuursbesluiten” (S.B. 1989 no.36) werden regelen vastgesteld voor de vormgeving van Staats- en bestuursbesluiten. Daarmee werden het Staatsbesluit, de Resolutie en de Beschikking gedefinieerd en werden vormvereisten voor hun aanhef, het dictum en de ondertekening gegeven.

Vanaf de inwerkingtreding van de Grondwet van 1987 is de President ingevolge artikel 99 van de Grondwet belast met de Uitvoerende Macht welke hem als Staatshoofd met executieve bevoegdheden bekleedt in tegenstelling tot vόόr 1987. Derhalve was het Staatsrechtelijk noodzakelijk een voorziening te treffen om deze executieve bevoegdheden van de President ten uitvoer te kunnen brengen. Hierin vindt het Presidentieel Besluit niet alleen haar juridische- maar tevens haar grondwettelijke grondslag als een bestuursbesluit van de President, handelend als Staatshoofd welke vervat is in het Staatsblad van 1996 no. 54 (BESLUIT VORMGEVING WETTELIJKE REGELINGEN , STAATS- EN BESTUURSBESLUITEN).

Artikel 6:
1. Een door de President, ingevolge de door de Grondwet aan hem gegeven bevoegdheid als executief Staatshoofd, genomen besluit, wordt als “Presidentieel Besluit” aangeduid.
2. De ondertekening van een Presidentieel Besluit geschiedt uitsluitend door de President.
3. In een Presidentieel Besluit kan de President aangeven welke minister of ministerie met de uitvoering van het betreffende besluit is/zijn belast.


De commotie die bij sommigen is ontstaan over de eventuele export van zoetwater is niet te vatten, omdat op jaarbasis meer dan 151 miljard kubieke meter zoet oppervlaktewater de Atlantische Oceaan instroomt terwijl slechts 6 tot 12% verbruikt zal worden. Overigens is duidelijk in voornoemd Presidentieel Besluit vastgelegd dat er thans een wet ontbreekt op het gebied van het beheer van de natuurlijke hulpbron oppervlaktewater c.q. zoetwater, maar bij de totstandkoming van een Wet ter zake, dit Presidentieel Besluit waar nodig zal worden aangepast.

De Directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden
van het kabinet van de President van de Republiek Suriname,
Eugene J. van der San
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May