IMF: Wereldwijde groei zal tegenvallen in 2016
31 Dec 2015, 00:43
foto
IMF-topvrouw Christine Lagarde voorspelt een tegenvallende wereldeconomie in 2016.


De wereldwijde economische groei zal volgend jaar teleurstellend zijn en de vooruitzichten voor de middellange termijn zijn ook verslechterd. Dat zegt het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde in een gastartikel voor de Duitse krant Handelsblatt.

Lagarde zegt dat het vooruitzicht van een stijgende rente in de Verenigde Staten en een economische vertraging in China hebben bijgedragen aan wereldwijde onzekerheid en een hogere economische kwetsbaarheid. De groei van de wereldhandel is aanzienlijk vertraagd en de daling van de grondstofprijzen economieën die daar afhankelijk van zijn, voegt ze eraan toe. Terwijl de financiële sector in veel landen nog zwak is, stijgen de financiële risico’s in de opkomende markten.

“Dit alles betekent dat de wereldwijde groei teleurstellend en ongelijkmatig zal zijn in 2016,” zegt Lagarde. Ze merkt op dat op middellange termijn vooruitzichten ook zijn verzwakt doordat lage productiviteit, vergrijzing en de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis, de groei hebben getemperd. Het IMF verwacht dat de wereldeconomie in oktober volgend jaar zal groeien met 3,6%.

Het begin van normalisering van het Amerikaanse monetair beleid en de verschuiving van China naar een consumptie geleide groei, zijn veranderingen die “nodig en gezond” zijn, maar ze moeten zo efficiënt en soepel mogelijk worden uitgevoerd, merkt Lagarde op. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft bijna in een decennium de rente deze maand verhoogd met een kwart procent. De Amerikaanse Centrale Bank heeft daarmee duidelijk het signaal gegeven dat er voorzichtig een begin is gemaakt om het beleid geleidelijk aan strakker te trekken.
Met het vooruitzicht op het verder verhogen van de rente zijn er "potentiële overloop effecten", die al hebben bijgedragen tot hogere financieringskosten voor sommige leners, waaronder in ontwikkelingslanden en opkomende markten, zegt Lagarde. Terwijl andere landen dan hoogontwikkelde economieën over het algemeen beter voorbereid waren op een hogere rente dan voorheen, maakten ze zich zorgen over hun vermogen om de schokken op te vangen.

Opkomende marktbedrijven met schulden in dollars en waarvan de omzet in lokale afnemende valuta is, kunnen worden getroffen als de Fed begint met wat wordt verwacht, een reeks renteverhogingen. Lagarde waarschuwt dat de stijgende Amerikaanse rente en een sterkere dollar kunnen leiden tot bedrijven die in gebreke blijven om aan hun betalingen te voldoen, wat vervolgens invloed kan hebben op banken en staten. Maar, gaat ze verder, de risico's verbonden aan deze veranderingen, kunnen worden overwonnen door de vraag te ondersteunen, de financiële stabiliteit te handhaven en structuren te hervormen.

"De meeste hoogontwikkelde economieën, behalve de Verenigde Staten en mogelijk ook Groot-Brittannië zullen een soepel monetair beleid nodig blijven hebben, maar alle landen in deze categorie moeten de overloop effecten in hun besluitvorming meenemen," zegt de IMF-baas. Opkomende markten moeten het toezicht op de valutamarkt verbeteren met het oog op de risico’s waarmee hun grote bedrijven worden geconfronteerd.

Ook landen die grondstoffen exporteren en ruimte hadden voor fiscale beleidsmaatregelen, moeten deze gebruiken zodat ze zich makkelijker kunnen aanpassen aan lagere prijzen, voegt Lagarde eraan toe. Anderen moeten zich richten op de herstructurering van hun begrotingen in een groei-vriendelijke manier - bijvoorbeeld door hervormingen van de belastingen en energieprijzen- en ze moeten hun uitgavenpatroon aanpassen, hun prioriteiten veranderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May