Korps Brandweer gaat voor veranderingen
29 Dec 2015, 11:51
foto
Wnd directeur van Justitie & Politie, Humphrey Tjin Liep Shie, feliciteert een jubilaris. (Foto's: Raoul Lith)


Het Korps Brandweer Suriname (KBS) zal zich in 2016 richten op minder incidenten, minder slachtoffers en minder schade. Hij zal ook werken aan technische brandveiligheidsvoorschriften en vergroting van de zelfredzaamheid van de burgers. Dat zegt Radjen Jakhari, waarnemend brandweercommandant, tijdens de jaarafsluiting van het KBS.

Ook zal de focus sterk worden gezet op preventief onderhoud van materiaal van o.a. voertuigen, brandweerdienstgebouwen en communicatieapparatuur. Binnen het korps zal verder worden gewerkt aan capaciteitsversterking en het digitaliseren van operationele formulieren. Ook het verbeteren van de opkomsttijd in verschillende gebieden heeft de aandacht van de commandant.

“Ik ben blij om te zien en te horen dat de mindshift is gemaakt. Het doet mij goed, het betekent dat we een goeie tijd tegemoet gaan,” zegt minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk- Silos. Ze stelt dat de brandweer van geluk mag spreken dat hij die financiën ter beschikking heeft om het beleid uit te voeren uit de creditline van India. Ze merkt op dat er hiervoor projecten moeten worden ingediend. De minister is blij dat de voorlichting van de brandweer zichtbaarder is geworden en dat er wordt gesproken over vuurwerk. Zij vindt dat de brandweer ook een belangrijke taak kan hebben bij de awareness over twisters die tegenwoordig ook vaker in Suriname voorkomen. Volgens haar moet de brandweer duidelijker deel uitmaken van het Nationaal Coördinatie Centrum (NCCR).

Minister van Dijk-Silos belooft ook de afdeling Personeelszaken om te bouwen tot Human Resource. Ze zal ook aandacht schenken aan de onrechtvaardigheden binnen het korps zodat die kunnen worden rechtgetrokken. De bewindsvrouw wil nagaan of het mogelijk is om het Korps Brandweer te ontkoppelen van de ambtenarenreeks, omdat ze vindt dat dit gaat om een speciale groep mensen, die een speciale beloning verdient.

Ook een financieel traject wordt ingegaan, waarbij er geen eilandjes meer zullen zijn binnen Justitie en Politie. De financiële procedures en processen zullen op een lijn gebracht worden, om ook de korpsen minder corruptiegevoelig te maken. De tijd dat beleid niet transparant en ondoorzichtig is, is voorbij. Er komt een sterke interne controle in plaats van slechts kascontrole. “Het is bij de overheid nu eenmaal zo dat de inkoper bijna machtig is en de rijkste man van de afdeling. Die periode is voorbij.” Ook die inkoop zal aan de vereisten moeten voldoen, zegt Van Dijk-Silos.

Bij de huldiging van de jubilarissen met 40, 35, 30 en 35 dienstjaren, heeft ze maandag deze groep bedankt voor hun trouwe dienst. Ze pleit ervoor om deze pioniers elk jaar in de bloemetjes te zetten. Er moet gebruik worden gemaakt van de ervaring van de ouderen, vindt de bewindsvrouw. Naast de jubilarissen zijn er ook leden bevorderd in een naast hogere rang. De Raad van Ministers heeft volgens haar de voordrachten voor de commandant brandweer, korpschef politie en de procureur generaal zijn goedgekeurd. In januari zullen deze benoemingen officieel plaatsvinden.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May