Bouterse noemt vraagstuk Suralco/Alcoa 'complex'
29 Dec 2015, 02:17
foto
President Desi Bouterse tijdens de ontmoeting met de pers maandag. (Foto: René Gompers)


President Desi Bouterse noemt het vraagstuk over Suralco/Alcoa 'complex'. Hij denkt wel dat het uiteindelijk goed komt. Intussen wordt er ook onderhandeld met een bedrijf uit Monaco. Er worden nog voorstellen uitgewerkt. Het gaat om een moeilijk vraagstuk, waarmee we ons elke dag beziggehouden. De president hoopt dat snel tot afwikkeling wordt overgegaan.

Het standpunt wordt gehandhaafd dat de Afobakadam bij vertrek van Alcoa van Suriname is. De president heeft tijdens een ontmoeting met journalisten aangehaald dat het er ook om gaat hoe Alcoa erover denkt. Partijen moeten elkaar kunnen vinden. Er moet op een volwassen manier omgegaan worden met dit vraagstuk.

Bouterse wees er op dat de onderhandelingscommissie een memorandum of understanding getekend had met Alcoa. Dit stuitte op problemen binnen De Nationale Assemblee. De intentieverklaring is ingetrokken door de regering. Er liggen ook voorstellen van De Nationale Assemblee op tafel.

Alcoa heeft volgens de president diverse onderhandelingsteams ontslagen. Er is nu voorgesteld om nieuwe onderhandelingen te beginnen. Alcoa heeft de wens te kennen gegeven uit Suriname in harmonie te willen vertrekken. De verantwoordelijkheid naar de arbeiders, het milieu en het land moet nageleefd worden. Alcoa wil eventueel mee participeren in het opnieuw opstarten van de bauxietindustrie voor de komende honderd jaar in Suriname, zei Bouterse.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May