Suriname past voorlichting Zika-virus aan
29 Dec 2015, 05:12
foto


Suriname heeft in navolging van internationale adviezen zijn strategie tot het Zika-virus aangepast. De nadruk wordt gelegd op het voorkomen van mogelijke complicaties na de zwangerschap. Internationaal wordt vooral aandacht gegeven aan vrouwen aan het begin van hun zwangerschap.

In het noordoosten van Brazilië is de spreiding van het Zika-virus in verband gebracht met het aantal toegenomen gevallen van afwijkende schedelomvang en neurologische verschijnselen bij kinderen bij de geboorte. Uit voorlopige onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen de moeder die in de eerste drie maanden van de zwangerschap besmet is geweest met het Zika-virus en de verhoogde kans op het krijgen van een kind met deze geboorteafwijkingen. De relatie tussen besmetting met het Zika-virus en de ontwikkeling van tijdelijke zenuwafwijkingen is reden voor internationaal onderzoek.

Het Zika-virus dat wordt overgebracht door de geïnfecteerde Aedes Aegypti –die ook Dengue en Chikungunya verspreidt – veroorzaakt lichte koorts en gewrichtspijnen, rode ogen en huiduitslag. De symptomen verdwijnen na enkele dagen spontaan. Nu blijkt dat het virus op termijn hoogstwaarschijnlijk ook aangeboren hersenafwijkingen veroorzaakt.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat hij binnenkort meer informatie over deze ziekte zal geven. Hij handhaaft de oproep voor het handhaven van een schoon milieu en bescherming tegen muskietensteken, vooral overdag. Zwangere vrouwen wordt op het hart gedrukt extra voorzichtig te zijn en zich te houden aan de prenatale controles.

Het Zika-virus heeft zich verspreid over Zuid- en Centraal Amerika en het Caribisch Gebied. De jongste meldingen komen uit de Franse gebieden, Frans-Guyana en Martinique.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May